ASUS TUF Gaming B650 Plus WiFi, oyun tutkunlarına yüksek performans sunan yeni bir anakart modeli olarak karşımıza çıkıyor. Güzel bir işlemci desteği ve DDR5 RAM yuvalarıyla donatılmış olan bu anakart, güçlü ve istikrarlı bir sistem için ideal. Peki Asus’un TUF serisinde yer verdiği bu anakart bize tam olarak neler sunuyor? Neden anakart alırken ASUS TUF Gaming B650 Plus WiFi modelini tercih etmeliyiz ya da etmemeliyiz? Şimdi hazırsanız bu inceleme içeriğinde tüm bu sorulara yanıt verelim. seyhananaokulu.com
İçindekiler
İlk olarak soket yapısına değineceğim. Asus, AMD işlemcileri destekleyen bu modelinde AM5 soket türünü kullanmayı tercih etmiş ki güncellik açısından bakacak olursak bence doğru bir hamle olmuş. Hatta AMD’nin açıklamasına göre bu sokete en az 2025 yılına kadar destek vermeyi düşünüyorlar. Buradaki “en az” ibaresi önemli. Çünkü sonrasında da büyük ihtimalle destek vermeye devam edecekler. Eğer ki yakın bir süre içerisinde sistem güncellemesi yapmayı ya da yeni bir anakart almayı düşünüyorsanız bence ASUS TUF Gaming B650 Plus WiFi modeline bu yenilikten kaynaklı göz atabilirsiniz. Ama inceleme içerisine tabi ki sadece soket türüne bakıp “Hadi bu ürünü alın, çok güzel” demeyeceğim. Diğer kısımlara da detaylı bir şekilde bakmamız gerekiyor.
AMD B650 Chipset Yerinde Bir Karar mı?
Anakart Nedir? Bilgisayarda Ne İşe Yarar? isimli içeriğimizde chipsetlerden bahsetmiştik, o nedenle tekrar ne olduğuna girmeyeceğim. Okumak isteyenler o içeriğimize de göz gezdirebilirler. Asus chipset konusunda AMD B650 chipset desteği sunuyor. Aslında burada biraz ev ekonomisi yapmışlar diyebilirim. Çünkü B650 chipset en ucuz chipset olarak karşımıza çıkıyor. Ama daha ekonomik olsun derken bir nevi PCI Express 5.0 desteğinden de vazgeçmiş oluyorlar. Yine de Asus bu noktada ev ödevini iyi yapmış gözüküyor. Çünkü anakart üzerinde PCI Express 5.0 M.2 SSD yuvası seçeneği ile kullanıcılarına göz kırpıyor. Bence bu gerçekten iyi çünkü anakartlarda bu desteğin mutlaka sunulması gerektiğine inanıyorum.
B650 chipsete aslında “kırpılmış bir chipset” diyebiliriz. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de diğer chipsetlerde olduğu gibi alabildiğine PCI Express yuvası ve USB yuvası göremiyoruz. Ama tabi bunlar da maliyeti düşüren etkenlerden. Yani az para vereyim çok şey alayım gibi bir durum söz konusu değil.
Başka Neler Sunuyor?
ASUS TUF Gaming B650 Plus WiFi modelinde başka ne gibi teknik detaylar önümüze çıkıyor şimdi ona değinelim. İlk olarak işlemci kısmına bakalım. AM5 soket yapısına sahip olduğunu söylemiştim. Bu soket yapısı AMD’nin Ryzen 7000 serisine destek veriyor. Yani bu anakartı satın almadan önce buna mutlaka dikkat etmelisiniz. Eğer ki sistem upgrade konusunda bir atılımınız varsa ve AM4 soket yapısına uygun bir işlemci kullanıyorsanız ve bu anakartı satın almak istiyorsanız yanına bir de işlemci bakmanız gerekebilir.
RAM bellek konusunda da ciddi bir destek var. DDR5 RAM bellekleri destekleyen ASUS TUF Gaming B650 Plus WiFi, frekans aralığında da ciddi rakamlara ulaşıyor. 4800 MHz ile 6400 MHz arasında frekans desteği sağlıyor. Ortalama bir bilgisayara baktığımız zaman bu rakamların gerçek anlamda üst seviye destek sağladığını söyleyebilirim. Bunun yanı sıra 4 adet RAM bellek yuvasına sahip ve maksimum 128 GB’a kadar RAM bellek desteği sunuyor.
Sıra geldi depolama kısmına. Az önce zaten 1 adet PCI Express 5.0 M.2 SSD desteğinin olduğunu belirtmiştim. Buna ek olarak Asus bizlere 4 adet SATA 3.0, 2 adet PCI Express 4.0 M.2 SSD desteği daha sunuyor. Yani özetleyecek olursak bu anakarta 4 adat SATA üzerinden, 3 adet de M.2 SSD olmak üzere toplamda 7 farklı depolama alanı bağlayabiliyorsunuz. Allah bereket versin, ne diyeyim. Bence gayet yeterli.
Genişleme portlarında ise 2 adet PCIe 2.0 X16 ve 2 adet PCIe 4.0 X4 modu karşımıza çıkıyor. Ama yok ben USB olarak genişletmek istiyorum derseniz onun da bilgisini vereyim. Anakartın arka kısmında 4 adet USB 2.0, 1 adet USB 3.2 Gen 1, 1 adet USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1 adet USB 3.2 Gen 2×2 Type-C ve Flashback desteği bulunuyor.
Gelelim görüntü ve ses kısmına. Görüntü çıkışları kısmında 1 adet HDMI ve 1 adet Display Port yer alıyor. Ses ile ilgili olan kısımda ise Realtek 7.1 HD Codec’e sahip olduğunu görüyoruz.
ATX formunda olan bu büyük anakart 1 adet 2.5GHz Realtek kablolu ethernet bağlantısının yanı sıra WiFi 6 ve Bluetooth 5.2 ile de kablosuz bağlantı sunuyor.
B650 Plus WiFi Sessiz ve Işıl Işıl
Pavyon gibi aydınlatmalara doyamayanların vazgeçilmezi olan RGB aydınlatmalar artık oyuncu bilgisayarlarında hemen hemen her parçada karşımıza çıkıyor. E tabi bunların bir yerden destek alması gerekiyor ki ASUS TUF Gaming B650 Plus WiFi burada biraz daha bonkör bir şekilde karşımıza çıkıyor.
Birçok üst düzey seviyede olan anakartta kullanılan 5V’luk ARGB desteği bu anakartta sadece bir tane değil tam 3 tane. Bilgisayarların pavyon biri aydınlatıldığını gören Asus -ki kendi ürünleri de maşallah ışıl ışıl- sadece bir ARGB yuvasının yetmeyeceğini öngörmüş ve 3 adet yuvayı bu anakarta eklemiş. Hatta Asus AuraSync üzerinden de bu 3 yuvaya takılan tüm aydınlatma kullanan donanımlara da kısa bir şekilde ulaşabilirsiniz. Son olarak ARGB desteği ile beraber 1 adet de 12V RGB yuvasının olduğunu da ekleyeyim.
Bu anakartın en güzel özelliklerinden birisi de yapay zeka tarafından desteklenen bir gürültü önleme teknolojisine sahip olması diyebilirim. İşin güzel tarafı çift yönlü bir kullanım sağlıyor. Yani sadece kulaklık ya da hoparlör kısmında bir desteği yok, aynı zamanda mikrofon kısmında da bu teknolojiyi kullanıyor.
Agresif Ama Karizmatik Bir Anakart
Tasarım kısmına gelecek olursak diğer TUF ürünlerine göre biraz daha farklı olduğunu söyleyebilirim. Ama öyle çok ciddi farklar da yok. Sadece biraz daha siyah renklere sahip. Önceki modellerde renkli kısımlar biraz daha fazla oluyordu. Bu anakart özelinde renkli kısımları biraz daha azaltmışlar.
ATX formunda olduğu için cüsseli bir kardeşimiz kendisi. Endamıyla kasa içerisinde nam salarken aynı zamanda bakanlar bir kez daha bakıyorlar kendisine. Agresif tasarım çizgileri kendisini oldukça şık gösteriyor. Ben en çok soğutucu blokların olduğu kısmı beğendim. Genelde bu kısımda asimetrik çizgilerin hakim olduğunu görüyoruz ama bu anakartta daha simetrik, küp küp doğranmış parçalar halinde gözüküyor. Gayet güzel.
ASUS TUF Gaming B650 Plus WiFi Alınır mı?
AMD Ryzen 7000 serisi işlemcileri destekleyen ASUS TUF Gaming B650 Plus WiFi anakart piyasada satın alınabilecek en iyi anakartlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Tabi ki kendi segmentinde. Birazcık kırpılmış olması tabi ki bazı kısımlara olan erişimlerimize engel oluyor fakat aynı zamanda kırpılmış olması bütçesel anlamda da önümüzü açıyor.
Fiyatların giderek yükseldiği bir dönemde ucuz ya da pahalı olarak yorumlamak oldukça imkansız. O nedenle fiyat kısmında bir şey demeyeceğim. Ama performans kısmında gayet yeterli bir anakart. Giriş segmentin bir tık üstünde, orta segmentin de bir tık altında kendisine yer edinmiş gibi gözüküyor. Tam iki segment arasında diyebilirim. Ama bazı incelemelerde kesinlikle orta segmentli dediklerine de şahit oldum.
Bunları da söyledikten sonra geçelim şimdi ASUS TUF Gaming B650 Plus WiFi inceleme puanlarına.
+ Artıları | – Eksileri |
AM5 soket olması | Biraz “kırpılmış” bir anakart |
En az 2025 yılına kadar güncelleme desteği | ATX formunda olduğundan dolayı büyük |
PCI Express 5.0 M.2 SSD yuvası | |
128 GB’a kadar RAM desteği |