Bilgisayar bileşenlerinin her biri oldukça önemli. Ama genelde ilk aşamada anakart, işlemci, RAM ve ekran kartı ön plana çıkıyor. Fakat boş PC kasası da en az onlar kadar önemli bir parça. Çünkü bütün bileşenleri içine alan ve onları koruyan bir parça. Yani boş PC kasası aslında bir ev niteliğinde ve anakart, ekran kartı, SSD, RAM gibi parçaları önemli parçaları dış etkenlerden korumakla yükümlü.
İçindekiler
Boş PC kasası alırken de genelde en uygun fiyatlı kasayı tercih ediyoruz. Peki bu ne kadar doğru? Aslında çok doğru olduğu söylenemez. Çünkü boş PC kasası alırken bazı dikkat etmemiz gereken noktalar var. Bu önemli noktalara dikkat etmemiz uzun vadede işimize yarayacaktır. Bu içeriğimizde de sizlere bunlardan bahsedeceğiz. Boş bir bilgisayar kasası alırken nelere dikkat etmeliyiz, hepsini tek tek inceleyeceğiz.
1- Kasa Boyutu Önemli
Boş PC kasasının boyutu aslında oldukça önemli. Anakartınızın tam olarak sığması gerekiyor. Biliyorsunuz ki anakartlar farklı boyutlara sahip. m-ATX, micro-ATX, ATX ve EATX gibi ölçülerde anılıyor. Kullandığınız anakart ATX boyutunda ise bunu m-ATX destekleyen kasanızın içerisinde kullanamazsınız. O nedenle anakartınızın boyutuna göre boş PC kasasını tercih etmeniz gerekiyor.
Sadece anakart ile alakalı da değil. Aynı zamanda PC kasanızın büyük olması daha rahat bir hava akışı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra her yerden çıkan kabloların da toparlanması konusunda sizlere yardımcı olacaktır. Fakat sıfırdan bir PC toplama niyetindeyseniz ve kullanım yeri olarak dar bir alana sahipseniz o zaman önce kasa türünü ardından da diğer parçalarınızı seçmeniz gerekiyor.
Bu arada sadece anakart üzerinden ölçüleri hesaba katmamak gerekiyor. Bunun yanı sıra kullanmış olduğunuz ekran kartınızın uzunluğu, varsa kule tipi işlemcinizin yüksekliği de yine kasa ölçüleri konusunda oldukça önemli. Ekran kartınız büyük bir boyuta sahipse kasanıza sığmayabilir. Bunun yanı sıra kule tipi işlemcinizin yüksekliği de kasanızın yan panelini etkileyecektir. Tüm bunları göz önünde bulundurmak sizin için daha faydalı olacaktır.
2- Toz Karşıtı Olmalı
Maalesef ki tozlar PC kasasının en büyük düşmanlarından birisi. Kimse içi pis bir kasaya sahip olmak istemez. Özellikle şeffaf yan panelli bir kasaya sahipse. Tabi bunu önlemenin bazı yolları mevcut.
Son zamanlarda kullanılan tasarım türlerinden birisi mesh ızgara yapısı. Aslında mesh ızgara yapısı kasanın içerisine daha fazla hava girebilmesi için tasarlanan bir yapı. Genelde üst ve ön panelde mesh ızgaranın kullanıldığını görüyoruz. Hava akışının artması için yapılan mesh ızgara yapısı maalesef ki tozlara davetiye çıkarıyor. Fakat bunu önlemek için mesh ızgaranın altında sünger yapısında bir toz filtresi kullanılıyor. Bu filtreler mesh ızgaradan geçen hava ile gelen toz parçacıklarını kasanın içine girmesini engelliyor. Ayrıca dönemsel olarak yıkayıp tekrar kullanabiliyorsunuz. Fakat bazı kasalarda fiyatı daha düşük tutmak için bu filtrelerin kullanılmadığını görüyoruz. Bu nedenle boş PC kasası almadan önce mutlaka bunu incelemenizi tavsiye ederiz.
Bir diğer engelleme yöntemi ise manyetik toz filtreleri. Aslında daha pratik bir kullanım yapısına sahip. Üzerinde bulunan mıknatıslar kolaylıkla çıkarabilmenizi sağlıyor. Çıkarıp yıkadıktan sonra tekrar takıp kullanabiliyorsunuz. Manyetik toz filtreleri de genel olarak bilgisayar kasalarının üst, ön ve alt bölgelerinde kullanılıyor. Bu arada “Masaüstü Bilgisayar Temizliği Nasıl Yapılır?” isimli içeriğimizi de okumanızı tavsiye ederiz.
3- Kasanız Nefes Alabilmeli
Eskiden kapalı kutu gibi olan PC kasaları vardı. Yandan, önden, üstten, her yerden kapalı olurdu. Tabi bu yapı içerideki hava akışının yeterli olmamasından kaynaklı zamanla yerini daha farklı tasarımlara bıraktı. Artık yan daha büyük fanların takılabildiği, daha açık yapıda kasalar mevcut. Boş PC kasası alırken buna dikkat etmeniz çok önemli. Çünkü içeride oluşan o hava akışı ekran kartı, işlemci gibi parçalarınızın daha serin bir ortamda çalışmasını sağlayacaktır ki bu da performansı olumlu yönde etkiler.
PC kasanızın nefes alabilmesi için kullanabildiğiniz kadar fanı kasanıza takabilirsiniz. Genelde önde 2, üstte 2, arkada 1 fan olacak şekilde tasarlanıyor kasalar. Fakat gün geçtikçe daha farklı yapıdaki kasaları da görmeye başladık. Örneğin 2 tane 140mm’lik yerine 3 tane 120mm’lik fan takabilmenizi sağlayan tasarımlar mevcut.
Bu arada fanların takılış şekilleri de çok önemli. Çünkü soğuk hava önden girip arkadan sıcak hava olarak çıkmalıdır. Fanlarınızı takarken üstündeki ızgara yapısından hava giriş yerlerini anlayıp ona göre doğru bir şekilde takabilirsiniz.
4- Kablo Kanalları Yeterli mi?
Belki de en az dikkat edilen konulardan birisi kasa içerisinde bulunan kablo kanallarıdır. Yine eski zamanlardan örnek verecek olursak eskiden PC kasalarının içerisinde kablo toplama mantığı yoktu. Parçalar takılır, kalan kablolar ortada dağınık bir şekilde dururdu. Bu aslında yukarıda bahsetmiş olduğumuz hava akışını da oldukça olumsuz yönde etkileyen bir durumdu.
Yeni nesil kasa yapılarında artık kabloları toplamak için bazı kanallar ve yuvalar bulunuyor. Bu sayede kasanın ortasından geçen kablolardan kurtulabiliyorsunuz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da doğru kablonun doğru kanaldan geçmesi. Örneğin power supply’dan gelen ve anakartınıza güç verecek olan kablonuzu en yakın kanaldan geçirmelisiniz. Kalkıp en alttan ekran kartının üzerinden geçecek şekilde kullanırsanız hiçbir verim alamazsınız. Doğru kablo doğru noktadan geçerse anakartın üst tarafında kablo kirliliği olmaz ve hava akışı doğru şekilde işler.
Kablo kanalları noktasında da bir ince detay var. Bazı kasalarda kabloların çıkacağı yerlerde kauçuk kaplamalar mevcut. Bu kauçuk kaplamalar kabloların geçtiği yerden kasanın metal kısmı ile temasını engelliyor ve kablolarınızın zarar görmesini önlüyor. Eğer araştırdığınız kasalar arasında bu detaya sahip bir kasa varsa mutlaka inceleyin.
Bir de kasanın yan panelinde olan kablo toplama alanı var. Bu alan ne kadar geniş olursa o kadar çok rahat edersiniz. Hatta buradan geçen kablolarınızı da klipslerle, cırtlı bantlarla ya da plastik kelepçelerle toplarsanız daha düzgün bir görünüme de sahip olabilirsiniz. Ayrıca power supply’dan gelen gereksiz kabloları da saklamak için power supply yuvasının da biraz geniş olması ya da önünde kablo toplamak için ekstra bir alan olması gerekir.
5- Gözleriniz Bayram Etsin
Bilgisayar kasaları gün geçtikçe tasarım konusunda kendisini bir adım daha ileriye taşıyor. Artık tekdüze tasarım modelleri ortalıkta yok. Kimisi agresif tasarım çizgilerine sahipken kimisi ise daha minimal yapılarda. Tabi sizin zevkiniz hangisine uygunsa onu seçmek daha doğru olacaktır. Yeter ki gözleriniz bayram etsin.
PC kasası eğer ki bilgisayar masanızın üzerinde duruyorsa o zaman kesinlikle şeffaf yan panele sahip olmalı. Bu sayede göz bebeğiniz olan bilgisayar parçalarınızı her daim görebilirsiniz. Hatta bazı kasalarda kablo toplama kısmının yapıldığı diğer panel de yine şeffaf panelden oluyor. Eğer ki sleeved kablo kullanıyorsanız o zaman bu kısım da çok karizmatik gözükecektir. Burada da dikkat edilmesi gereken bir nokta şeffaf yan panelin cam olmaması. Çünkü cam panellerin kırılma olasılığı oldukça yüksek. Onun yerine akrilik panelleri ya da temperli camları kullanabilirsiniz.
Bir de her kasada olmasa da bazı kasalarda bulunan aydınlatma seçeneği söz konusu. Örneğin Razer kasaların bazılarının altında yanan yeşil bir ışık var. Bu ışık kasanıza ayrı bir hava katıyor. Hatta XPG’nin de bazı kasalarında bu özellik mevcut. Eğer ki karanlık ortamda bilgisayar başında duruyorsanız PC kasası ışıklı bir şekilde daha da şık duracaktır.
6- Güç Kaynağı Var mı?
Güç kaynağı, bir diğer adı ile PSU bilgisayar kasaları ile birlikte satılabliyor. Eğer hali hazırda olan bilgisayarınızın güç kaynağını değiştirmek istiyorsanız ya da sıfırdan bir sistem kuruyorsanız PC kasanızı değiştirirken bu seçeneği de göz önünde bulundurabilirsiniz. Fakat güç kaynağı var diye her kasa da alınmaz. Çünkü güç kaynağı da oldukça önemli bir parça.
Güç kaynağının sağlamış olduğu enerji sisteminiz için yeterli olmalı. Eğer ki çok enerji tüketen bir sistem kullanıyorsanız o zaman 350W değerinde bir power supply sizin için yeterli olmayacaktır. Ya da başka bir senaryoyu ele alalım. Önümüzde iki adet boş PC kasası var. İkisi de aynı marka ve modele sahip. Fakat içerisindeki güç kaynakları farklı değerlerde. Birisi 550W 80 Plus Gold sertifikasına sahip. Diğeri ise 750W 80 Plus Bronze sertifikasına sahip. Eğer ki bileşenleriniz 550W gücünde bir güç kaynağı ile rahat bir şekilde çalışacaksa o zaman 80 Plus Gold sertifikaya sahip olan kasayı seçmek daha doğru olacaktır. Çünkü bu sertifikalar daha stabil çalışma yetisinin olup olmadığını gösteriyor. Ve adından da anlaşılacağı üzere Gold sertifikalı bir güç kaynağı Bronze sertifikalı bir güç kaynağına göre daha iyi bir verimle çalışabilir. Yani Watt değeri önemli fakat sertifika türü de oldukça önemli. Mutlaka göz önünde bulundurun.
7- Giriş Çıkış Portları Ne Durumda?
Giriş çıkış portları da aslında önemli bir konu. Çünkü bazı kasalar ne kadar şık olursa olsun yeteri kadar kullanışlı giriş çıkış portuna sahip olmuyor. Peki nedir bu giriş çıkış portları? Kasanın üzerinde bulunan (anakart üzerindekilerden bahsetmiyoruz) USB girişleri, kulaklık ve mikrofon yuvaları, varsa RGB aydınlatma butonu gibi şeyler giriş çıkış portlarında yer alır.
Örneğin sürekli kulaklıklarızı söküp takıyorsanız bu portlar üzerinde mutlaka kulaklık ve mikrofon yuvaları olmalı. Bu yuvaların kasanın önünde olması içinizi kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra USB yuvaları da yine önemli konulardan birisi. Sadece USB 2.0 yuvasının olması yetmez. Hatta artık USB 3.0 bile tek başına yeterli olmuyor. Ama en azından USB 3.0 yuvasından bir tane olması gerekiyor. Buna ek olarak USB Type-C de artık önemli portlardan birisi. Eğer ki Logitech G413 gibi üzerinde bir USB giriş yuvası olan klavyeniz yoksa o zaman kasanın arka tarafı ile sizi çok uğraştırmayacak bir kasanın olması daha iyi olacaktır.
8- Sürücü Yuvaları
Geldik son başlığımız olan sürücü yuvaları kısmına. Boş PC kasası üzerinde kaç adet sürücü yuvası olduğu da önemli. Artık DVD, Blue-Ray gibi diskler çok kullanılmadığı için 5.25 inç boyutuna sahip olan sürücü yuvaları çok da önemli değil. Hatta artık bu yuvalara neredeyse kasa üzerinde hiç yer verilmiyor diyebiliriz. Bunun yerine 3,5 inç ve 2,5 inç boyutundaki sürücü yuvaları daha da büyük bir önem arz ediyor.
Eğer standart bir hard disk kullanıyorsanız 2 adet 3,5 inç boyutunda yuvanın olması yeterli olacaktır. Fakat artık SSD’ler daha da ön planda. O nedenle kasa üzerinde ne kadar çok 2,5 inç SSD yuvası olursa o kadar iyi olur. Bu yuvalardan bazıları güç kaynağı yuvasının hemen üstündeki yer ya da kasada daha şık gözükmesini sağlayacak olan dikey panellerde olabilir.
Boş PC kasası seçerken dikkat etmeniz gereken 8 maddeyi sizler için detaylı bir şekilde yazdık. Siz de boş PC kasası satın almadan önce bu maddeleri dikkatlice gözden geçirerek kendiniz için en doğru kasayı seçebilirsiniz. Burada yer alan maddelere başka başlıklar da eklemek isterseniz yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca satın alma rehberi içeriklerimizle size diğer ürünlerde de yardımcı olmaya çalışacağız. İçeriklerimizi kaçırmamak için bizi instagram hesabımızdan takip etmeyi unutmayın.