Beklenen oyun Call of Duty Modern Warfare 2 sonunda oyun piyasasına giriş yaptı. Ama nasıl bir giriş? Birçok oyuncunun bir solukta bitireceği, tadının damağında kalacağı harika bir oyun olarak karşımızda kendileri. Zaten PR çalışmaları çok uzun zamandır yapılıyordu. Mesela sevilen sanatçı Cardi B, Kanye West ve Lil Durk ile yaptığı düet şarkısı Hot Shit’in klibinde sevilen oyunun logosuna yer verdi. Sadece bir tane üretilen özel bir Call of Duty’den tanıdığımız Ghost karakterinin logosu şekilde kolye taktı. İlk aşamada her ne kadar çok belli olmasa da dikkatli oyuncuların gözünden kaçmadı.
İçindekiler
Sadece Cardi B’nin şarkısının klibinde de görmedik. Büyük boyutlu reklam panolarında da üç boyutlu şekillerde tanıtımları yapılmıştı. Hatta buna ek olarak ünlü NBA oyuncusu Trae Young, sevilen DJ Steve Aoki gibi isimler de oyunun özel fragmanlarında yer aldı. Bu kadar çok PR çalışması da tabi doğal olarak beklentileri yükseltti. Böyle bir ortamda herkesin aklında Call of Duty Modern Warfare 2 nasıl olacak sorusu yer edindi.
Call of Duty Modern Warfare 2 Ne Anlatıyor?
Başlıktan bakınca şimdi direkt spoiler gibi olmasın ama bence Call of Duty bu konuda kendisinden beklenenin bir tık altında kalmış gibi. Tamam çok güzel, fakat beklediğimizden de biraz az. Yani İlk çıkan Call of Duty oyunundan beri seride neredeyse oynamadığım oyun yok. O nedenle biraz kıyaslama yapacak olursam bir tık geride kaldığını söyleyebilirim. Peki Call of Duty Modern Warfare 2 ne anlatıyor?
Klasik bir Amerika’nın süper güç oluşunu öven film gibi bir senaryoya sahip. Ortada 3 tane tehlikeli roket var. Tabi bu roketleri bir türlü koruyamıyorlar ve roketler yanlış kişilerin ellerine geçiyor. Tabi bizim amacımız da bu kaybolan roketleri bulup ele geçirmek. Bunu yaparken de Acun Ilıcalı gibi ülke ülke geziyoruz. Bir bakmışız Amerika’dayız bir bakmışız Meksika, hop oradan Amsterdam! Ama bu Amsterdam kısmına görsellik kısmında ayrıca bir parantez açacağız, arada kaynamasın.
Hikayede biz dillere destan olmuş Task Force 141 içerisindeki kişileri kontrol ediyoruz. Tabi ki Bravo 0-6’dan Captain Price, Ghost ve Soap öncelikli olarak dikkatimizi çekiyor. Bu arada Soap eski formunda değil. Sanki yan karakter gibi kalmış diyebilirim. Bunların yanı sıra “Yetiş ya göklerin efendisi!” diye haykırdığımız zamanlardan bildiğimiz efsane pilot Nikolai, yine eskilerden bildiğimiz Gaz, eski şeref yoksunlarından General Shepherd gibi karakterler oyun içerisinde yer alıyor. Tabi bunlara dair detayları spoiler olmaması adına vermeyeceğim.
Bu arada ek bir not düşeyim, bu oyun Reboot olarak geçiyor. Yani oyun yeniden başlatılmış gibi düşünebilirsiniz. O nedenle daha önceden ölen karakterleri diri bir şekilde görebilir, karakterlerin kendilerine has özelliklerini de farklı bir şekilde görebilirsiniz. Sonra “E bu ölmüştü!” falan demeyin. Ha bir de yaklaşık 8 buçuk saatlik bir hikayeye sahibiz.
Sanki Film Gibi
Az önce dediğimiz gibi oyuna senaryo anlamında baktığımız zaman bir Hollywood filmini görüyoruz. Fakat biraz daha detaya inelim. Call of Duty Modern Warfare 2 özellikle ara sahneleri ile oyuncuları kendisine baya iyi bağlamayı başarmış durumda. Çünkü sinematik kısımlar çok gerçekçi. Hatta bazı yerlerde “Gerçek mi ya o?” diye şüpheye düşebilirsiniz.
Call of Duty serisi zaten bu sinematik kısımları genelde iyi bir şekilde önümüze koyan bir seri. Yine Call of Duty Modern Warfare 2 oyununda da durum çok farklı değil. Öyle güzel ara sahneler hazırlanmış ki oyuncu ekrana adeta kilitleniyor. Çevresel faktörler, ışıklar, karakterlerin yüzlerindeki o mimikler falan efsane olmuş. Ben normalde de zaten oyunlarda sinematik kısımları hiç geçmem, mutlaka beklerim ve izlerim. Bir ipucu görebilirim ya da hikayeyi daha iyi anlayabilirim diye. Ama bu oyunda ara sahnelerin gelmesini de resmen iple çektim.
Oyun İçinde Görsellik Ne Durumda?
Umarım iyi bir ekran kartınız vardır ya da oyunu iyi bir konsolda oynuyorsunuzdur. Çünkü baktığımız zaman bizi harika grafikler karşılıyor. “Ekran kartım kötü ama GeForce Now kullanıyorum.” gibi bir cümle kurmayın sakın. Üzülerek belirtmeliyim ki bu içeriği hazırladığım dönemde maalesef ki GeForce Now kütüphanesinde Call of Duty Modern Warfare 2 yer almıyordu. Belki ilerleyen zamanlarda eklenebilir. Ama belli de olmaz.
Oyun içindeki grafikler son derece kaliteli. Ben özellikle gece görüşü sahnelerine hayran oldum. Son derece başarılı olmuş. Ama bir de savaş sahneleri var ki kendinizi direkt olarak o savaşın içerisinde hissediyorsunuz. Hatta spoiler olmasın da Meksika’ya geçtiğimiz zamanda gizli gizli köşe kapmaca oynadığımız, bir yerden bir yere giderken damdan dama atladığımız, sessiz şekilde sanki Assassin’s Creed oyununda gibi insanları öldürdüğümüz yerlerdeki sahneler, grafikler inanılmaz güzel. Yani bana bu oyunun en çok neyini beğendin deseler sanırım grafiklerini ilk sıraya koyarım.
Şimdi gelin bir de dillere destan Amsterdam sahnesine. Malum oyun çıkmadan bu sahnenin videoları çıktı. Bir kesim “Yok la, oyun içi görüntü değildir” dese de oynarken gördük ki bizzat oyunun içinde olan, sinematik olmayan bir sahneymiş o. Call of Duty Modern Warfare 2 içerisindeki bu sahne aslında bize teknolojinin ne kadar geliştiğini gösteriyor.
Sahne inanılmaz gerçekçi grafiklere sahip. Hatta neredeyse bire bir Amsterdam kopyalanmış diyebiliriz. Hatta bir YouTube kanalı gerçek hayattaki Amsterdam ile Call of Duty Modern Warfare 2 içindeki Amsterdam’ı bir videoda karşılaştırmış. Merak edenler için videoyu aşağıya bıraktım, tavsiyemdir mutlaka izleyin.
Hikaye Tamam, Görsellik Tamam, Oynanış Nasıl?
MagniGame olarak oyun inceleme kriterleri özellikle üç ana başlık altında toplanıyor. Bunlar hikaye, görsellik ve oynanış. Değerlendirmeleri yaparken genelde bunlara göre yapıyoruz. Yukarıda zaten Call of Duty Modern Warfare 2 için grafikler ve hikayeden bahsettik. Sıra geldi oynanışa.
İlk çıktığı günden beri oynamadığım Call of Duty olmadığı için bana öyle çok da “wow” dedirtecek bir oynanış olmadı. Ama bu negatif olarak algılanmasın sakın. Çünkü beklediğim kalitedeydi. Fakat beni net şaşırtan bir şey var ki o da crafting sistemi. Normalde Far Cry serisi olsa anlarım da Call of Duty serisi içerisinde crafting bölümleri görmek biraz garip geldi.
Oyun içerisinde sürekli olarak crafting ile uğraşmıyoruz. Toplamda iki kere silahsız bir şekilde kaldığımız bölüm var. Bu bölümlerde hayatta kalabilmek adına etrafta bulduğumuz malzemeler sayesinde kendimize ilkel silahlar yapabiliyoruz. Açıkçası benim çok hoşuma gitmedi. Herhalde sıkıldım artık Far Cry oyunlarındaki bu mantıktan. Silahsızsam gireyim ikili mücadeleye, yere devirdiğim karakterden alayım donuna kadar her şeyini. Yani yok banttı, pervanedir fala bunlarla uğraşmayayım. Ama tabi bu benim düşüncem, başkaları sevebilir. Ona bir şey diyemem.
Bunun haricinde hoşuma giden şey ise karşımıza çıkan düşmanların zeka seviyesi. Öyle alık alık etrafa bakıp mermilere kafa atmıyorlar. Mesela bir eve baskın yaptığınız zaman tam evi kontrol altına aldığınızı düşündüğünüz anda beklemediğiniz bir yerden yaylım ateşine maruz kalabiliyorsunuz. Güzel saklanıyorlar. Hatta saklanmakla kalmıyor üstüne bir de yer değiştiriyorlar. Yani siz de ezbere ilerleyemiyorsunuz. Tabi bunlar sizin oynadığınız zorluk seviyesiyle de alakalı.
Call of Duty Modern Warfare 2 Oyununun Artıları
Şimdi artılarını ve eksilerini detaylıca, madde madde size aktarmak istiyorum. Çünkü öyle kısa kesilecek bir konu değil. Lafı uzatmadan hemen başlayayım. Oyunun artılarından ilki tabi ki grafik kalitesi. Az önce de bahsettiğim gibi oyun sizi alıp içine çekiyor. Bazı yerlerde gerçekten gerçek mi oyun mu belli olmuyor. Bu konuda Activision güzel bir iş koymuş ortaya.
İkinci güzel kısım ise eski karakterleri yeni özellikleri ile görmek çok güzel olmuş. Malum oyun serisi içerisinde daha önce Ghost & General Shepherd, Captain Price ve Soap ikililerinin bazı sahneleri bizi çok duygulandırmıştı. Şimdi bu kişileri Call of Duty Modern Warfare 2 oyununda tekrar görmek çok güzel olmuş.
Bunlara ek olarak ses efektlerini de artıları kısmına ekleyebilirim. Oyun sadece görselleri ile içine çekmiyor aynı zamanda sesleri ile de içine çekiyor. Ama bakın müzikleri demiyorum, ses efektleri diyorum. Yani mermi sesleri, çevre sesleri, NPC sesleri gibi şeylerden bahsediyorum. Yine karakter seslendirmeleri de çok güzel olmuş.
Dördüncü artı özellik ise oyunun bittikten sonra bir sinematik ile geri gelmesi. Marvel filmeri sayesinde artık ekran başından kalkmaz olduk ama Call of Duty Modern Warfare 2 oyununda da bunu yaşamak güzel oldu. Oynamadıysanız oyun bitince az bekleyin. Pişman olmazsınız.
Son artı özellik ise yapay zeka. Az önce de belirttim, aslında yapay zeka sürprizlerle dolu. Call of Duty Modern Warfare 2 oyununda yapay zekadan mantıksız hareketlerde bulunmasını bekleyemezsiniz. Mesela bir sahne var, bu sahnede hava desteğini yönetiyoruz. Tam o anda düşmanların saklanıp siper aldıklarını, yer değiştirdiklerini falan net bir şekilde görebiliyorsunuz.
Call of Duty Modern Warfare 2 Oyununun Eksileri
İlk olarak craft sistemi ile başlayacağım. Gerçekten ama gerçekten bana göre çok gereksiz bir şey olmuş. Bunun yerine keşke silahları bir yere saklasaydınız daha iyi olurdu. Yok oradan şişe topla, buradan bant bul falan valla çok gereksiz. Tekrar etmiş gibi olacağım ama ben zaten bunları yapmak istesem Call of Duty Modern Warfare 2 değil Far Cry oynarım.
İkinci kısım kesinlikle senaryodan kaynaklı. Konu çok klişe. Yani tamam hadi 3 tane tehlikeli füze yaptınız. Tamam da kardeşim bu düşman elini kolunu sallayarak sizin tesislerinizden nasıl bu roketleri kaçırabiliyor. Hep Amerikalıların başına böyle şeyler gelmek zorunda mı? Mantıksız yani. O nedenle hikaye biraz daha zengileştirilebilir ya da değiştirilebilirdi.
Bir diğer konu müzikler. Oyunlarda kullanılan müzikler artık çok dikkat çeken faktörlerden birisi. Mesela Red Dead Redempiton 2 hayranı birisi olarak ne zaman That’s The Way It Is şarkısını duysam aklıma hemen Arthur Morgan’ın o hüzünlü at sürüşü, ardından da o malum sahne aklıma gelir. Bak yine duygulandım. Fakat Call of Duty Modern Warfare 2 bu konuda çok sınıfta kalmış. Akılda kalıcı bir yanı yok.
Listenin dördüncü sırasında ise Hassan Zyani var. Oyunun ana kötü karakteri. Ama ben beğenmedim. Çok pasif. Vaas’ı bir hatırlayın Allah aşkına, o ne güzel kötüydü değil mi? Ama burada Hassan Zyani sanki yoldan geçerken uğramış gibi. Çok geri planda kalıyor.
Son olarak oyun süresine değinmek istiyorum. Tamam Assassin’s Creed Valhalla gibi 100 saati geçmesin ama yaklaşık 8 saatte de bitmesin. Biraz daha alsın götürsün. Çift haneli saatleri bi görelim bence. Yoksa tadı damağımızda kalıyor.
Bu Oyuna Para Verilir mi?
Şimdi hemen “oyun çok pahalı” geyiklerine başlamayalım lütfen. Ben de biliyorum, çok pahalı ama artık buna da alışacak gibiyiz. O nedenle miktar kısmından çok bu oyuna para verilir mi, verilmezse neden verilmez, verilirse neden verilir bunları aktaracağım.
Fiyatının 1 birim para olduğunu var sayacak olursak oyun son derece güzel. Özellikle benim gibi oyunun serisini baştan sona oynadıysanız Call of Duty Modern Warfare 2 oyununu da severek oynayabilirsiniz. Bir iki grafik hatası ve kısa olmasının dışında çok büyük bir sıkıntısı yok.
Fiyatını 1 birim para olarak değil de gerçek fiyatı olan 1.099.00 TL olarak ele alırsak kesinlikle alınmaz. Bin liranın üstünde bir ücret ödeyip altı üstü 8-9 saat keyifli zaman geçirmek bana göre değil. Bir de daha önceden oynadığınız oyunları benim gibi sonradan oynamıyorsanız bu para hiç verilmez. Call of Duty Modern Warfare 2 incelemesini okuduktan sonra sizin karar vermeniz daha doğru olacaktır.
Bu arada Call of Duty Modern Warfare 2 oyununun sistem gereksinimlerini öğrenmek isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.
Neden piyasada iki tane CoD Modern Warfare II oyunu var diye düşünüyordum ama burada yapılan açıklama sayesinde öğrenmiş oldum. Okurken de çok keyif aldım. Ellerinize sağlık. Vakit buldukça diğer incelemeleri de okumaya çalışacağım. Ama hepsine yorum yapmam 😀