Ubisoft oyun piyasasında adından söz ettiren geliştirici ve yayıncı firmalardan birisi. Aslında tarihi sanılanın çok daha gerisine dayanıyor ki bunu ancak eskiler bilir. Çünkü Ubisoft oyun sektörüne 1986 yılında giriş yaptı. Yaklaşık 40 yıldır da birçok oyun çıkardı karşımıza. Peki bu zamana piyasaya çıkan en iyi Ubisoft oyunları hangileri? Bugün sizlere geçmişten günümüze Ubisoft’un çıkardığı ve oyuncular tarafından beğenilen oyunlardan bahsedeceğiz.
1986 yılında firma 3 adet oyun ile piyasaya girişini yaptı. Tabi o zamanlarda oyun piyasası çok fazla bütçelere ihtiyaç duymuyordu. Çünkü teknoloji günümüzdeki kadar ilerlememişti. Bunun bir kanıtı olarak 1987 yılında tam 13 adet oyun çıkardıklarını görüyoruz. Aslında ilk adlarını duyurduklarını sene için 1995 yılını gösterebiliriz. Çünkü Rayman isimli oyun piyasaya çıkar çıkmaz büyük bir ilgi gördü. Ve firma 1995 yılında çıkardığı Rayman’e kadar tam 50 oyunu piyasaya sürmüştü. Şimdi gelin 1995 yılında Rayman’in piyasaya çıkması ile beraber en iyi Ubisoft oyunları hangileri olmuş hep beraber inceleyelim.
Rayman Serisi
Rayman için aslında 2.5 boyutlu bir oyun diyebiliriz. Karakterimizle beraber çeşitli yollardan geçip maceralara atılıyorduk. Ubisoft bu oyunu Microsoft Windows uyumlu olarak çıkardı. Bundan daha önce çıkan oyunlar daha çok Amstrad CPC, Nintendo ve Atari uyumluydu. 95 yılından itibaren piyasaya çıkardıkları oyunların çoğu Windows uyumlu olarak çıktı.
Bu oyun piyasaya çıktığında çok beğenildi. Daha sonrasında Ubisoft bu oyunun devamı olarak 1997 yılında Rayman Gold, 1998 yılında Rayman Forever (Ubisoft Connect üzerinden hala satın alabilirsiniz) oyunları ile seriye devam etti. Tabi bu kadarla da sınırlı değil. Seri içerisinde şu ana kadar tam 19 oyun bulunuyor. Öyle ki Ubisoft ilk başarılı göz ağrısını sonsuza kadar unutmayacak gibi gözüküyor.
Tom Clancy’s Serisi
1999 yılına geldiğimizde bugün bile adından söz ettiren bir efsane oyun dünyasına giriş yapıyor. En iyi Ubisoft oyunları arasında kesinlikle yer alması gereken bir seri aslında. Tom Clancy’s serisi. Fakat bu seri de kendi içerisinde ayrı dallara ayrılıyor. Rainbow Six, Splinter Cell ve Ghost Recon serileri. Tom Clancy’s serisi ilk olarak Rainbow Six ile başladı. Biz de ilk olarak Rainbow Six serisine el atalım.
Tom Clancy’s Rainbow Six Serisi
Bu seri içerisinde 14 ana oyun bulunuyor. Yani DLC paketleri hariç. Fakat bu oyunların bazıları PC için, bazıları oyun konsolları için bazıları da sadece mobil uyumlu olarak çıktı. Ama bunlar arasında bazıları var ki oldukça efsaneleşmiş durumda. Örneğin Rainbow Six Rogue Spear. Oyun 1999 yılında piyasaya çıktı ama Rogue Spear oyunu 2001 yılında geçiyor. Dünyayı saran bir kaos var ve özellikle Orta Doğu ile Balkanlar karışmış durumda. Tüm bu kaosa dur diyebilecek özel bir anti-terörist ekibi olan Rainbow ekibi düşmanları gafil avlayarak dünyayı daha yaşanır bir yer haline getirmeye çalışıyor.
Bir diğer oyun ise Las Vegas. Las Vegas’ta insanlar olacaklardan habersiz kumarhanenin birinde o masa senin bu rulet benim diyerek eğlenirken bir terörist grup içeriye giriyor ve insanları rehin alıyor. Eğlenmek için kumarhanede bulunan birçok kişi silahlı adamlar tarafından rehin alındıkları için tabi huzursuz oluyorlar. Çünkü adamların şakası yok. Çoktan birkaç kişi öldürdüler bile.
Rainbow ekibi biz bu oyunu bozarız diyerek helikopter ile olay yerine geliyor ve filmleri aratmayacak türden bir sahne ile kumarhaneden içeri giriyor. Tabi sonrası malum. Hikayesi o dönemde piyasaya çıkan filmler gibi aslında ama oynanış keyfi çok yüksekti. 2006 yılında piyasaya çıktı ve herkes tarafından çok beğenildi. Hatta 2008 yılında Las Vegas 2 oyunu da piyasaya giriş yaptı ve o da ilk oyun kadar beğenildi.
Son olarak Rainbow Six Siege oyunu var. Biraz daha günümüze yaklaşıyoruz ve 2015 yılına geliyoruz. Oyun her ne kadar 2015 yılında çıksa da birçok oyuncu nedendir bilinmez ama oyunu daha çok 2018 yılında oynamaya başladı. Artık sonradan mı kıymeti bilindi bilmiyoruz. Bu seride yer alan diğer oyunlara göre biraz daha farklı. Çünkü online oynanabilen bir yapısı var. Belki de 2015-2016 yıllarında Counter Strike Global Offensive zirve yıllarını yaşadığı için bu yıllarda çok da adından söz ettirememiştir. Ama bugünlerde yine en çok oynan online oyunlar arasında yer alıyor.
Bu oyundan sonra piyasaya aslında bir de Tom Clancy’s Rainbow Six Extraction oyunu çıktı. Çok şişirildi diyebiliriz. Sonunda şişirilmelere dayanamadı ve patladı. En iyi Ubisoft oyunları içerisinde yer almamasının sebebi de elde patlaması oldu.
Tom Clancy’s Ghost Recon Serisi
Ghost Recon serisi içerisinde de en iyi Ubisoft oyunları arasında yer almayı hak eden oyunlar var. Bu seri de 2001 yılında piyasaya giriş yapıyor. Hala daha seri için özel oyunları üretildiğini görüyoruz. Tabi bunların bazıları resmen Extraction gibi elde patladı, onları ele almayacağız.
Örneğin serinin ilk oyunu Ghost Recon. 2001 yılında oyun dünyası yeni bir efsane ile tanışırken en iyi Ubisoft oyunları da yeni bir isme merhaba demiş oldu. Sene her ne kadar 2001 olsa da oyundaki tarih 2008. Yine dünyayı kasıp kavuran bir tehdit var. Tabi ki bu gibi olaylarda filmlerde ve oyunlarda gözler hemen süper güç Amerika’ya dönüyor. Onlar da sağ olsun yeni bir birlik oluşturmuşlar. Kendilerine Ghost diyorlar.
Biraz daha modernleşmeyi gördüğümüz Advanced Warfighter var mesela. Dünya üzerinde oluşan kaosa dur demek isteyen Ghost timi her yerde karşımıza çıkabiliyor. En iyi Ubisoft oyunları liste içerisinde karşımıza çıkan Advanced Warfighter oyunu da Meksika’da geçiyor. Yine terör, yine terör. Bitmek bilmedi bir türlü.
2006 yılında çıkan oyunda artık teknolojik gözlükleri, kızıl ötesi görüşleri kullanmaya başlıyoruz. Son derece güzel bir oynanışa sahip olan bu oyun Metacritic üzerinde 80 puan alarak adını en iyi Ubisoft oyunları listesine geçiriyor.
Ve son olarak Wildlands. Açıkçası Wildlands oyun dünyasını resmen ikiye böldü. Fakat biz çok beğendiğimiz için en iyi Ubisoft oyunları listesi içerisinde dahil etmek istedik. Oyun Bolivya’da geçiyor ve burada yer alan bir uyuşturucu çetesini çökertmeye çalışıyoruz. Uluslararası bağlantıları olan bu örgüt ile uğraşmak hayli zor. Fakat Ghost ekibi hiç de geri atmıyor. Özellikle finali çok etkileyici, mutlaka oynamanızı tavsiye ederiz. Bu oyunun devamı olan Breakpoint oyununu listeye eklemedik. Çünkü oyun belki de bu zamana kadar oynadığımız en kötü oyun olarak tarihe geçebilir.
Tom Clancy’s Splinter Cell Serisi
Sam Fisher’ın hikayesini, maceralarını hangimiz sevmedik ki? En son 2013 yılında karşımıza çıktı bu serinin son oyunu. Hala daha yeni bir oyun beklemiyor değiliz açıkçası. Ama şimdi elimizdekilere bir bakalım. Tom Clancy’s Splinter Cell serisi 2003 yılında hayatımıza girdiğinde resmen bir efsane ile tanıştık. Gece görüşü gözlükleri ile sessiz sedasız tek başına orduları deviren Sam Fisher her oyunda bizi kendisine biraz daha bağladı. En iyi Ubisoft oyunları içerisinde mutlaka adının geçmesi gerekiyor.
Serinin en çok ses getiren oyunu Splinter Cell Chaos Theory oldu. Oyunda yıl 2008. Ulusal savunma sistemleri çalınmış. Şehir çapında elektrik kesintileri bir yandan, borsa sabotajları bir yandan. Herkes savaştan galip çıkmak istiyor ama sadece NSA Sam Fisher’a sahip. Son derece güzel bir oyundu.
Son oyun ise Splinter Cell Black List. 2013 yılında piyasaya çıktı. Yine Amerika’yı kurtarma derdindeyiz. Sessizliğin ön planda olduğu oyunda artık daha iyi grafikleri de görebildik. Eğer oynamadıysanız mutlaka tavsiye ederiz.
Assassin’s Creed Serisi
En iyi Ubisoft oyunları arasında öyle bir seri var ki onun için sadece oyunlar değil, kitaplar, filmler, çizgi romanlar çıktı. Evet, Assassin’s Creed serisinden bahsediyoruz. 2007 yılında Assassin’s Creed serisi ilk oyunla başlıyor. Aslında her oyunda farklı bir dönem ele alınıyor. Üçüncü Haçlı Seferi, Sanayi Devrimi, Rönesans Dönemi, Antik Yunan, Antik Mısır, Vikingler gibi farklı dönemler oyun içerisinde karşımıza çıkıyor. Bunlardan bazıları ise yine en iyi Ubisoft oyunları listesi içerisinde artı parantez açılması gereken oyunlar. Fakat tek tek incelemek yerine iki farklı dönem olarak ele alabiliriz.
Birinci Dönem Assassin’s Creed Oyunları
Bu dönemdeki AC oyunlarında Desmond, Altair, Ezio gibi karakterler ile karşılaşıyoruz. Özellikle AC fanları daha çok bu dönemin oyunlarını sever. Örneğin ilk oyun. Bu oyunda barmen olarak çalışan Desmond, Abstergo adındaki bir firma tarafından kaçırılıyor. Onlar da Desmond isimli karakterimizi alıp Animus isimli cihaza yerleştiriyorlar. Çünkü Desmond’un ataları Üçüncü Haçlı Seferinde yer almış ve DNA’sı sayesinde Desmond’u kullanarak geçmişe yönelik karanlık işlerin peşinde koşabiliyorlar. Oyun içerisinde bir geçmişe gidiyoruz bir günümüze geliyoruz ki bu birinci dönem AC oyunlarında da ikinci dönem AC oyunlarında da bu şekilde devam ediyor.
İlk oyun her ne kadar efsane olsa da en çok beğenilen AC oyunu ikinci oyun oldu. Metacritic’ten tam 88 puan almayı başardı. İlk oyunun devamı niteliğindeydi. Oyun içerisinde Leonardo Da Vinci’ye kadar gördük. 2009 yılında çıkan oyun büyük yankı uyandırmıştı.
İkinci Dönem Assassin’s Creed Oyunları
Yeni dönem oyunları 2017 yılında başladı. İlk oyunun adı Origins olarak geçiyordu ve Antik Mısır dönemi ele alındı. Yine tarihten ünlü karakterleri bu oyunda görmüş olduk. Grafikleri mükemmel, hikayesi ve oynanışı ise son derece güzeldi. Assassin’s Creed Origins oyununun incelemesini okumak için burayı tıklayabilirsiniz. Ama en azından şunu söyleyelim, Basim’in acıklı hikayesi sizi derinden etkileyecek.
İkinci olarak piyasaya çıkan oyun ise Odyssey oldu. Bu oyunda da Antik Mısır’dan Antik Yunan’a geçiş yapıyorduk. Çöldeki boş arazilerde at koşturmaktan sonra Ege kıyılarında dağlara tepelere tırmanmak her ne kadar yorucu olsa da son derece güzeldi. Assassin’s Creed Odyssey oyununun incelemesini de burayı tıklayarak okuyabilirsiniz. Ama burada bir parantez açalım, eğer ki oyunu kronolojik sırada okumak isterseniz o zaman önce Odyssey, ardından Origins’i oynamanız gerekiyor. Aklınızda bulunsun.
Son oyun ise Valhalla oldu. Adından da belli olacağı üzere bu oyunda Vikingler dönemi ele alındı. Fakat standart Assassin’s Creed oyunlarına göre gizlilik kasmaktan çok baltaları çekip ilerliyoruz. Çok keyifli oluyor. Yine Assassin’s Creed Valhalla oyununun incelemesini okumak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz. Bu arada spoiler olmasın ama Odyssey, Origins ve Valhalla olarak oynarsanız daha mantıklı olacaktır. Hatta ücretsiz ek paket sayesinde Odyssey ile Valhalla’yı da birbirine bağlamışlar. Mükemmel olmuş.
For Honor
For Honor, Ubisoft tarafından geliştirilen ve 2017 yılında piyasaya sürülen bir aksiyon-macera oyunu. Bu oyunda Vikingler, Şövalyeler ve Samuraylar gibi farklı savaşçı sınıflarını kontrol ederek diğer oyunculara veya yapay zekaya karşı savaşabilirsiniz. Oyunun ana modları arasında multiplayer ve singleplayer seçenekleri yer alıyor.
Multiplayer modunda, diğer oyunculara karşı savaşarak puan kazanıp ve en iyi savaşçı olma hedefinize ulaşmaya çalışıyorsunuz. Singleplayer modunda ise, hikaye modunu tamamlayarak oyun dünyasının derinliklerini keşfedebilirsiniz. Oyunun grafikleri oldukça etkileyici ve atmosferik bir dünya sunuyor. Ayrıca, oyunda yer alan farklı sınıfların benzersiz yetenekleri ve silahları sayesinde savaşlar oldukça keyifli hale geliyor. Özetle, For Honor, heyecan verici bir savaş deneyimi sunan, benzersiz sınıfları ve atmosferik dünyasıyla dikkat çeken başarılı bir oyun.
Far Cry Serisi
En iyi Ubisoft oyunları deyince sürekli olarak karşımıza oyun serileri çıkıyor. Fakat bu Ubisoft’un bir stratejisi. Bir oyun tutuyorsa basıyor gazı hemen yenisini çıkarıyor. Far Cry da bunlardan birisi. Fakat seride 8 farklı oyun olmasına rağmen bunların yarısı çöp. O nedenle sadece iki tanesini ele alacağız.
Bunlardan ilki Far Cry 3. Belki de serinin en iyi oyunu diyebiliriz. Kötü karakter Vaas’a karşı Jason Brody’nin direnişini görüyoruz. Oyunda yok yok. Tek can sıkan nokta Ubisoft’un her oyuna bir şekilde sokuşturduğu harita açma saçmalıkları. Bu oyunda da radyo kulesine çıkarak bunu yapıyoruz. Başlı başına bir işkence. Ama yine de bu oyunun harika olması gerçeğini değiştirmiyor.
Diğeri ise Far Cry 5. Amerika’nın FETÖ’sünü çökertmeye çalıştığımız oyunda yine yok yok. Manzaralar, grafikler, oynanış vs. her şey çok güzel. Kötü karakterimiz Joseph Seed ve yine çok konuşan bir kötü karakter. Ama onu da çok güzel yapmışlar.
Far Cry serisi için özel olarak hazırladığımız içeriğimizi okumak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz. Bu içerik sayesinde tüm Far Cry oyunlarında ne olduğunu öğrenebilir, geçmişten günümüze olan değişimini görebilirsiniz.
The Division
En iyi Ubisoft oyunları listesi içerisinde aslında seri olan ama seri olarak ele almayacağım bir oyun var karşınızda. The Division. The Division, Ubisoft tarafından geliştirilen ve 2016 yılında piyasaya sürülen bir aksiyon-rol yapma oyunu. Virüs salgınından sonra çöken New York şehrinde bir ajan olarak görev alıyoruz. Oyunun ana modu multiplayer olarak tasarlanmış ve diğer oyunculara veya yapay zekaya karşı mücadele edebiliyoruz.
Oyunda, farklı silahlar, ekipmanlar ve yeteneklerle donatılmış bir karakteri kontrol ediyoruz. Görevler tamamlayıp ve düşmanları alt ederken, haritada bulunan malzemeleri de topluyoruz. Toplanan malzemeler, karakterlerimizi ve ekipmanlarımızı geliştirmeye yardımcı oluyor. Oyunun grafikleri oldukça gerçekçi ve atmosferik bir dünya sunuyor.
The Division, aksiyon-rol yapma oyunlarına ilgi duyanlar için oldukça keyifli bir oyun. Multiplayer modu sayesinde arkadaşlarınızla veya online topluluklarla oynamak mümkündür. Ama ben bu kısmını çok tavsiye etmiyorum. Resmen çöplük. Oyunun görselleri ve atmosferik dünyası, oyunculara gerçek bir kriz ortamında mücadele etme hissi veriyor. Özetle, The Division, heyecan verici bir oynanış sunan, zengin özelliklere sahip, sıradan bir post-apokaliptik dünya yerine gerçek bir kurtarma operasyonuna dahil olma hissi veren başarılı bir oyun.
Prince of Persia Serisi
En iyi Ubisoft oyunları listesinde birazcık geriye gidiyoruz ve eskilerin başından kalkamadığı bir oyuna geliyoruz. Prince of Persia. Oyun ilk olarak 1989 yılında geliştirildi. Seri içerisinde birçok oyun mevcut. Fakat Ubisoft’un yayınlamış olduğu oyunlardan en çok dikkat çekeni The Sands of Time.
Prince of Persia: The Sands of Time oyunu aslında bir üçleme oyunu. Bu da serinin ilk oyunu. 2003 yılının Kasım ayında piyasaya giriş yaptı. Hikaye İran’da ve 6. yüzyılda geçmekte. İran’daki Pers hükümdarı Shahraman oğlu ile birlikte Azad ülkesine doğru sefere çıkıyor. Kendi kralına ihanet eden vezirin de yardımlarıyla sarayın hazinelerine ulaşır. Burada dev bir kum saati bulurlar. Bunun içi kumlarla doludur. Vezir önce Shahraman’ı kandırmaya çalışır çünkü bu kum saatinin ne olduğunu çok iyi bilir. Shahraman’dan istediği yanıtı alamayan vezir şansını prenste dener ve istediğini elde eder. Prens vezirin lafına inanıp kum saatinin ortasına hançerini saplar. Sonrasında da kumlar sarayı yerle bir eder çünkü kumlar sihirlidir ve herkes kumdan bir canavara dönüşür.
Hikaye böyle başlıyor ve prensin duvarlardan tavanlara kadar tırmanıp koşması ile devam ediyor. Oyun az önce de dediğimiz üzere 2003 yılında piyasaya çıktı. Fakat oyunun çok beğenildiğini ve eski oyunları remake yapınca bir kez daha tutacağını düşünen Ubisoft bu oyunu da remake olarak sürmeye karar verdi. Yukarıdaki fragman ona ait ama oyun henüz satışa sunulmadı.
Watch Dogs Serisi
İtiraf edelim çoğumuz bir hacker olmayı mutlaka istemiş ya da hayal etmiştir. Bu hislerimizi bilen Ubisoft “ya biz bunlara bi oyun çıkaralım, tost makinesine kadar ne varsa hacklesin bunlar” demiş ve Watch Dogs’u geliştirmiş. O yıllarda hatırlarsanız bir GTA V fırtınası esiyordu ki kendisine rakip olabilecek bir oyun bile yoktu. Kısa süreliğine Watch Dogs rakip olarak gösterilse de aslında GTA kadar tutunmayı başaramadı. Çünkü GTA aslında online alanda yaptığı geliştirmeler ile aslında oyunu bu zamana kadar aktif tutmayı başardı. Watch Dogs bunu pek beceremedi.
Her neyse, oyunda bir hacker olarak yer alıyoruz. Güvenlik kameraları, cep telefonları, trafik lambaları, tost makinesi vs. aklınıza ne gelirse hackliyoruz. Tabi bunu genelde kendi çıkarlarımız için kullanıyoruz. Neden mi? Tabi ki ailemizden birisi saldırıya uğruyor, biz de yakarız bu gezegeni diye ortalıkta dolanıyoruz.
Fakat serinin ikinci oyunu aslında en iyi Ubisoft oyunları arasında yer alıyor. Çünkü Metacritic puanı diğerlerine göre daha yüksek. Bu oyunda da aslında diğer oyunun hikayesi bir şekilde devam ediyor. İlk oyundan bildiğimiz ctOS olarak bilinen sistemi ele geçirmeye çalışıyoruz.
Anno Serisi
Hiç mi strateji oyunu yok? Hep adam kesip etrafta mı dolanacağız? Tabi ki hayıt. En iyi Ubisoft oyunları her masada aktif. Simülasyon kısmında da. Anno ile şehirler kuruyoruz fakat bildiğiniz gibi değil. Farklı tarih dönemlerinde.
Anno ifadesinin yanında yer alan sayılar hangi yıllarda geçtiğini gösteriyor. 1602, 1503, 1701, 1404, 2070, 2205 ve son olarak 1800. Evet, Ubisoft en son Anno 1800’ü yayınladı ve oyuncular tarafından çok da beğenildi. Fakat ondan 8 yıl önce çıkan Anno 2070 seri içerisinde en çok beğenilen oyun oldu. Bunu Metacritic sonuçlarına göre söylüyoruz. Fakat bize soracak olursanız serinin en güzel oyunu Anno 1800. Sanayi Devrimi döneminde geçiyor ve oynaması son derece keyifli. Çünkü diğer oyunlara göre daha komplike diyebiliriz. Özellikle turizm ve sanayileşmenin etkilerini oynarken iliklerimize kadar hissediyoruz.
Aslında bu oyunları tek tek incelemek gerekiyor. İçlerinden bazılarını inceledik de. Umarız diğer oyunları da oyun inceleme başlığımız altında toplarız. Fakat yukarıdaki oyunları incelemesi gelmese bile mutlaka denemelisiniz. Özellikle yeni dönemde çıkan oyunların görsel kaliteleri sizi çok etkileyecek.
Peki sizin için en iyi Ubisoft oyunları hangileri? Düşüncelerinizi ve tecrübelerinizi bizimle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.