GeForce Now hayatımıza girdiği andan itibaren herkes tarafından araştırılan bir konu oldu. Peki herkesin detaylı bir şekilde araştırma yaptığı GeForce Now nedir? Nasıl kullanılır? Sizlere bu içeriğimizde GeForce Now teknolojisinin tüm detaylarından bahsedeceğim.
Oyun oynamak herkesin hakkı. Fakat döviz kurlarında yaşanan değişimler belki de en çok teknoloji alanında etkili oluyor. Üretimden çok tüketimin olduğu ülkemizde bugün bir bilgisayar parçasını sisteminize dahil etmek neredeyse imkansız oldu. Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi ile beraber dün “ucuz” olarak nitelendirilen parçalar bugün neredeyse 2-3 katı fiyatına ulaştı. İşte böyle bir ortamda da bırakın yeni bir bilgisayar almayı, var olan bilgisayarınıza yükseltme yapmak artık sadece bir hayal. Dolayısıyla bu tarz ihtiyaçlarımızı farklı şekillerde halletmeye çalışıyoruz.
GeForce Now teknolojisi de bunlardan birisi. Peki GeForce Now nedir? Aslına bakarsanız GeForce Now iyi sistemi olmayan fakat iyi oyunlar oynamak isteyenlerin yüzünü bir nebze de olsa güldürebilecek bir teknoloji. Çünkü bu teknoloji sayesinde sahip olduğunuz oyunları sanal bilgisayarlar üzerinden oynuyorsunuz. Ve neredeyse hiç takılmadan!
Sanal Bilgisayar Üzerinden Oyun Oynayın
GeForce Now NVIDIA firmasının yaratmış olduğu bir bulut tabanlı oyun akış sistemi. Bu sistemi birçok platform üzerinde kullanabilirsiniz. Fakat bu kısma değinmeden önce nasıl bir sisteme dayandığını detaylı bir şekilde anlatalım.
Örneğin Atomic Heart oynamak istiyorsunuz. Fakat bilgisayarınızın altyapısı bu oyunu bırakın yüksek ayarlarda oynamayı düşük ayarlarda çalıştırmaya bile uygun değil. Artık GeForce Now sayesinde bu bir sorun olmaktan çıkıyor. Çünkü NVIDIA size aslında sanal bilgisayarlar sunuyor. Üstelik ortalama özelliklere sahip olan bir bilgisayar da değil. Eğer isterseniz evinizdeki bulunan düşük sistemli bilgisayarınızla RTX ekran kartı varmış gibi oyun oynayabilirsiniz.
İhtiyacınız Olanlar
Tabi böyle güzel bir teknolojiyi kullanabilmeniz için bazı şeylere sahip olmanız gerekiyor. Fakat bu sizi korkutmasın. Öyle çok fazla şeye ihtiyacınız yok. İlk olarak oyunları çalıştıracak bir cihaza ihtiyacınız var. Cihaz diyoruz çünkü GeForce Now teknolojisi sayesinde oyunları bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar üzerinden oynayabiliyorsunuz. Yani illa ki bir bilgisayara ihtiyacınız yok. Fakat yine de sistem gereksinimlerini bilmeniz gerekiyor. Aşağıdan GeForce Now için gerekli olan sistem gereksinimleri nedir öğrenebilirsiniz.
Eğer ki Windows altyapısı ile oynayacaksanız o zaman 2.0 GHz ya da daha hızlı bir çift çekirdekli işlemci öncelikli olarak gerekiyor. 4 GB RAM, DirectX 11, NVIDIA GeForce 600 serisi veya daha yenisi, AMD Radeon HD 3000 serisi veya daha yenisi ya da Intel HD Graphics 2000 serisi veya daha yenisi bir ekran kartı. Android cihazlar için minimum Android 5.0 (L) sürümü işletim sistemi olması yeterli
İkinci olarak bir internete sahip olmanız gerekiyor. Çünkü oynamak istediğiniz oyunu sanal bilgisayar üzerinden internet aracılığı ile oynayacaksınız. Fakat burada dikkat etmeniz gereken iyi bir internete sahip olmak. Bunu da şöyle örneklendirebiliriz. Eğer ki oynayacağınız oyun için “720p kalitesinde ve 60 FPS olsun.” derseniz o zaman 15Mbps internet hızına ihtiyacınız var. Fakat 1080p ve 60 FPS kalitesinde olmasını isterseniz o zaman internet hızınızın 25Mbps olması gerekir. Tabi bunlar minimum değerler. Yani daha iyi bir hız ile daha akıcı sonuçlar alabilirsiniz.
Bir diğer ihtiyacınız olan şey ise oynamak istediğiniz oyun. GeForce Now hesabınız olsa bile oynamak istediğiniz oyunlar Steam, Epic Games, Ubisoft Connect gibi desteklenen platformlara ait kütüphanenizde ekli olmalı. Yani başka bir deyişle oyuna orijinal olarak sahip olmak zorundasınız.
Son olarak GeForce Now nedir? sorusuna cevap verdiğime göre şimdi sıra geldi kendinize ait bir GeForce Now hesabı oluşturmaya. Hesabınız yoksa üzülmeyin. Çünkü GeForce Now hesabı nasıl açılır birazdan tüm detayları ile anlatacağım.
GeForce Now Hesabı Nasıl Oluşturulur?
GeForce Now hesabı oluşturmak için önce Game+ web sitesine gitmeniz gerekiyor. NVIDIA Türkiye pazarına girdikten sonra Game+ sunucularını kullanmaya başladı. Yapılan anlaşmadan kaynaklı GeForce Now üyeliği için Game+ internet sitesi içerisinden hesap oluşturmanız gerekli.
Game+ üzerinde bir hesap oluşturmak için burayı tıklamanız yeterli. Açılan sayfada sizden kişisel bilgilerinizi girmeniz isteniyor. Bu alanı doldurduktan sonra hesabınız oluşturuluyor. Fakat henüz bir paket satın almadınız. Bunun için üst menüde bulunan “Paketler” kısmını tıklayın. Burada karşınıza 5 farklı paket çıkacak. Bunlar 1 aylık Premium, 3 Aylık Premium, Avantajlı 6 Aylık Premium, 11+1 aylık Premium ve Basic paketleri. Basic adındaki paket ücretsiz olarak veriliyor. 30 dakikalık bir oturum süresine sahip oluyorsunuz. Ayrıca RTX aktif değil. Diğer paketler ise Premium adı altında toplanmış. Aralarındaki fark ise indirim oranları. Ay sayısı arttıkça indirim oranı da doğal olarak artıyor. 5’li gofret paketi gibi düşünebilirsiniz. Bu arada her birinde 6 saatlik oturum söz konusu ve RTX açık.
Bu paketlerden size uygun olanını seçtikten sonra “Satın Al” butonuna basın ve ödeme işlemine geçin. Ödeme işlemlerinde kart bilgilerinizi giriyorsunuz ve ardından satın alma işlemi tamamlanıyor. Bu arada dilerseniz ödemenizi Paycell ile de yapabilirsiniz.
Hangi Oyunlar GeForce Now Kütüphanesinde Bulunuyor?
GeForce Now nedir sorusuna yanıt bulduğumuza göre şimdi de GeForce Now kütüphanesindeli oyunlara bakalım. Aslına bakarsanız GeForce Now sürekli olarak oyun kütüphanesini geliştiriyor diyebiliriz. Her ay yeni oyunların eklendiğini görebilirsiniz. Fakat kabaca bakacak olursak şu anda 800’e yakın oyunun GeForce Now kütüphanesi içerisinde yer aldığını söylemek mümkün.
Bu oyunlar içerisinde Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed serisi, Death Stranding, Far Cry serisi, Hitman serisi, Tom Clancy’s serisi gibi bir çok oyunu görmek mümkün. Yeni çıkan oyunlar da genel olarak kütüphaneye kısa süre içerisinde ekleniyor.
Burada dikkat etmeniz gereken şey oynamak istediğiniz oyuna sahip olmanız. Az önce de belirttiğim üzere GeForce Now (Game+) hesabınızın olması tek başına yeterli değil. Eğer ki Epic Games, Steam, Ubisoft Connect ya da GOG üzerinden oynamak istediğiniz oyuna sahipseniz oyunu sanal bilgisayar üzerinden oynayabilirsiniz. Korsan oyunları çalıştırmanız mümkün değil. Zaten bunu tavsiye de etmiyoruz.
Bir de şunu belirtmek gerekiyor ki oynayacağınız oyunlara mod ya da yama kurmanız mümkün değil. Yani Far Cry 6 oynamak istiyorsunuz ama oyunun orijinalinde Türkçe dil desteği yok. Normal şartlarda bunu Türkçe yama kurarak halledebilirsiniz. Fakat bu sistemde oyunu sanal bir bilgisayara kurduğunuz için yama yapmanız normal şartlara göre biraz daha uğraştırıcı olabiliyor. Önceden yama işlemlerini yapamıyorduk, buna da şükür.
Fiyatlar Ne Durumda?
Bildiğiniz üzere hemen her şey zamlandı. GeForce Now da ilk çıktı dönemdeki fiyatlardan baya bir uzaklaştı ve bu zamlardan nasibini aldı. Sizlere GeForce Now da Zam Dalgasına Kapıldı haberimiz ile bunu duyurmuştuk ama ondan sonra zaten birkaç zam daha aldı. Bu içeriği yayınladığımız tarihteki paketlerin güncel fiyatları ve detayları şu şekilde:
PAKET ADI | PAKET FİYATI | AÇIKLAMA |
Basic | Ücretsiz | 30 dakikalık erişim, RTX yok. |
1 Aylık Premium | 190,00 TL | 6 saatte bir oturum yenileme, RTX aktif. |
3 Aylık Premium | 450,00 TL (aylık 150,00 TL) | 6 saatte bir oturum yenileme, RTX aktif. |
6 Aylık Premium | 790,00 TL (aylık 132,00 TL) | 6 saatte bir oturum yenileme, RTX aktif. |
11+1 Aylık Premium | 1.200,00 TL (aylık 100,00 TL) | 6 saatte bir oturum yenileme, RTX aktif. |
Artıları
Buraya kadar sizlere GeForce Now nedir, nasıl kullanılır, fiyatlandırması nasıl, içerisinde hangi oyunlar var gibi sorulara yanıt verdim. Sıra geldi başka bir konuya. Artılarına ve eksilerine bakmaya.
GeForce Now aslında iyi bir donanıma sahip bilgisayarı olmayan oyuncular için oldukça güzel bir seçenek. Çünkü Türk lirası dolar karşısında değer kaybettikçe bir bilgisayar parçasını yenilemek ya da yeni bir bilgisayar almak gitgide zorlaşıyor. Fiyatların artması sadece yeni çıkan parçaları etkilemiyor tabi. Eski parçalar bugün yeni çıkmış gibi fiyat etiketlerine sahip. İkinci el piyasası da yine aynı şekilde el yakıyor. Böyle bir ortamda aylık olarak bir ücret ödemek ve sanal bir bilgisayara sahip olmak aslında oldukça mantıklı. Bu arada sanal bilgisayar diyoruz ama bu sanal bilgisayarı oyun oynamanın haricinde kullanamıyorsunuz. Yani sistem sadece oyun oynamanıza yönelik geliştirilmiş.
Türkiye şartlarında herkes fiber internete sahip olmasa bile yine de 720p 60 FPS değeri için istenen 15Mbps hızındaki internet aslında çok da zorlayacak bir durum değil. Hatta biraz araştırma yaparsanız bazı yayıncıların GeForce Now teknolojisini daha düşük internet hızları ile çalıştırabildiklerini de görebilirsiniz. Burada verilen değerler daha iyi verim alabilmeniz için NVIDIA tarafından önerilen değerler.
Bir de bu teknolojinin en güzel yanlarından birisi hemen hemen her platformda destek alması. Mesela masaüstü bir bilgisayara sahipsiniz fakat bir süre bilgisayarınızdan ayrı vakit geçirmek zorundasınız. Eğer ki sık sık oyun oynuyorsanız böyle durumlarda canınız sıkılabilir. Bunu gidermek için GeForce Now hesabınızı açıp dilerseniz başka bir bilgisayardan, tabletten ya da telefonunuzdan oyunlarınızı oynayabilirsiniz. Yani bu sistem sayesinde bilgisayarınız her zaman sizinle beraber oluyor.
Eksileri
Aslında çok fazla eksisi olduğunu söyleyemem. Fakat hiç yok da değil. Eksileri listesine eklenecek belki de ilk madde fiyatları olacaktır. Yurt dışı fiyatları daha uygun oluyor. Tabi burada yine döviz kurları çok etkili. Fakat Türkiye şartlarında böyle bir sistem için aylık yaklaşık 200,00 TL ödemek biraz çılgınca. Aslında bana göre böyle bir sistem için aylık olması gereken maksimum fiyat 100,00 TL.
Oturum süreleri de can sıkan bir başka durum. 4 ya da 6 saatlik oturum süresi. Hangisi olduğu hiç fark etmez. Fakat 4 ya da 6 saatte bir oturumun yenilenmesi çok hoş değil. Umarım en kısa zamanda oturma süreleri ortadan kalkar.
GeForce Now’a Para Verilir mi?
GeForce Now nedir sorusundan gelelim son soru olan GeForce Now’a para verilir mi? sorusuna. Zaten bana kalırsa en kritik soru da bu. Acaba GeForce Now harika bir proje mi yoksa diğer insanlar tarafından abartılıyor mu?
NVIDIA’nın bu teknolojisi bana göre oldukça hayat kurtaran bir teknoloji. Balon olduğunu söylemek kesinlikle haksızlık olur. Artılarını ve eksilerini sıraladığımız zaman bunu net bir şekilde görmek mümkün. Eğer ki aylık olarak bu teknolojiye para ayırabilecekseniz kaçırmayın derim. Fakat çok fazla oyun oynamıyorsanız da almanız şart değil. Çünkü boşa para ödemek istemezsiniz.
Bugün sizlerle GeForce Now nedir sorusuna yanıt aradık. Hatta bu aşamadaki tüm maddeleri de detaylandırdık. Yani artık GeForce Now nedir çok iyi biliyorsunuz. Eğer siz de GeForce Now kullanıyorsanız tecrübelerinizi bizimle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.