Oyun dünyasının kült isimlerinden olan God of War serisi özellikle son dönemde tekrar anılmaya başlandı. Çünkü piyasaya giriş yapan God of War Ragnarok oyunu çok büyük bir etki yarattı. Fakat oyunu daha önce deneyimlemeyen birçok oyuncu da God of War serisi nereden nereye geldi merak etti. Ben de bu duruma bir el attım ve sizin için God of War serisi nereden nereye geldi, tek tek anlattım.
İçindekiler
Oyunun serisi 2005 yılında ilk oyunun piyasaya çıkması ile başladı. Ben bu içeriği hazırladığım zaman God of War Ragnarok piyasaya girdi. Peki aradan geçen bu 17 yıllık süre içerisinde God of War serisinde neler yaşandı? Bunlara girmeden önce birazcık oyunun ana karakteri Kratos’u tanıyalım. Daha sonrasında da ilk oyundan son oyuna kadar neler yaşandı hep birlikte öğrenelim.
Oyunun ana karakterinin adı Kratos. Kendisi Spartalı bir savaşçı. Daha sonrasında ise Yunan Savaş Tanrısı olarak karşımıza çıkıyor. “Tanrı olunmaz, Tanrı doğulur!” demeyin, God of War bize bunu gayet güzel bir şekilde öğretti. Tabi Yunan Savaş Tanrısı olarak tanıdığımız için oyunun ilk kısımlarında Yunan mitolojisinin izlerini görüyoruz. Fakat son iki oyunda oyun bambaşka bir yere yönelerek İskandinav mitolojisine de giriyor. Açıkçası benim favorim de her zaman İskandinav mitolojisidir. Ki bunun izlerini Assassin’s Creed Valhalla incelememde gayet net bir şekilde görebilirsiniz. Her neyse, konumuz God of War. Şimdi 2005 yılına geri dönelim ve neler olduğunu görelim. Fakat baştan söyleyelim, genel seriyi ele aldığımız için bol bol spoiler var. Sonra şikayet etmeyin.
God of War (2005) – Efsane Doğuyor
2005 yılında Santa Monica Studio’nun geliştirdiği ve Sony’nin yayınladığı God of War oyunu ilk olarak Mart ayında PlayStation 2 için piyasaya giriş yaptı. Oyunda Olympia Tanrılarına hizmet eden Kratos göklerden şimşekler indiren Zeus’un da oğludur. Sparta ordusunun önemli komutanlarından birisidir.
Oyunda bir savaş sırasında Kratos savaşı kaybedecek duruma düşer. Burada savaş tanrısı olan Ares’e seslenir ve “Ares! Düşmanlarımı yok et, hayatımı al!” diye bağırır. Yani bu anlaşma doğrultusunda Ares’in hizmetine girecekti. Ares Kratos’a yardım talebini kabul eder ve Kratos’un düşmanlarını ortadan kaldırır. Fakat Ares Kratos’u kandırır ve Kratos’un kızı ile eşini öldürmesine neden olur. Bu durum sonrasında sürekli olarak kabuslar gören Kratos kafasını dağıtmak için 10 yıl boyunca Olimpos Tanrılarına hizmet eder.
Günler geçse de Kratos’un acısı dinmez ama bir gün eline bir fırsat geçer. Ares kız kardeşi Athena’nın şehri olan Atina’ya savaş açar. Kratos da Athena’nın hizmetindedir. Athena Kratos’a “Abimi öldürebilirsin ama bunu sadece Pandora’nın Kutusu ile yapabilirsin.” der ve Kratos hemen Pandora Tapınağına gider ve kutuyu bulur. Fakat bunların olacağını önceden bilen Ares Kratos’u bulur ve öldürür. Kutuyu da ele geçirir. “İyi de ana karakter öldü, oyun bitti o zaman.” demeyin. Bitmedi. Kratos o kadar inatçı ki adam ölmüş olsa bile tekrar dirilebiliyor. Yer altı dünyasından tekrar yer yüzüne çıkar ve Ares’i bulur. Ares’ten Pandora’nın Kutusunu alır ve onunla savaşacak güce sahip olur. Ares de boş kimseler değil tabi hemen Kratos’a geçmişte yaşadığı acıları yaşatmak için Blades of Chaos silahını alır ve ona karşı kullanır. Ama Kratos da zeki adam. O da Blades of God silahını alır ve bu silahla Ares’i öldürür.
Athena Kratos’a intikamı aldığı için geçmiş günahlarının affedileceğini ama gördüğü kabuslar konusunda bir şey yapamayacağını söyler. Bunu duyan Kratok “Başlarım böyle hayata!” diyerek isyan eder ve Ege’nin serin sularına kendisini atarak intihar eder. Ama ölmez. Çünkü Ares’i öldürdüğü için artık kendisi yeni Savaş Tanrısı olarak hayatına devam etmek zorundadır. Artık onun yeri diğer tanrıların yanı olan Olimpos Dağı’dır. Bu muhteşem hikaye “Yılın Oyunu” dahil birçok ödülü cebine koydu. Tabi bu durumdan memnun olan Santa Monica Studio ve Sony de hemen devam oyununun gelmesi için kolları sıvadı.
God of War II (2007) – Ölmüyoruz! Ölemiyoruz!
God of War serisi 2007 yılında piyasaya çıkan ikinci oyun ile devam ediyor. Bir önceki oyunda Savaş Tanrısı olduk. Bu oyunda ise ortalık çok kızışıyor. Diğer tanrı kankalarımızla beraber Olimpos Dağı’nın tepelerinde takılırken Spartalılar Rodos ordusuyla beraber bir savaşa giriyor. Spartalılar yenilmeye çok yakınken eski bir Spartalı komutan olarak kanımız kaynıyor ve savaşta Spartalılara yardım etmeye karar veriyoruz. Ama o da ne! Athena bize izin vermiyor. Peki bu bizim umrumuzda mı? Tabi ki hayır.
Bizim bu davranışlarımız sonucunda Zeus yani babamız bir heykeli canlandırıyor ve bizi geri getirmesini istiyor. Her ne kadar Savaş Tanrısı olsak da heykeli yenemiyoruz. Sanırım stajyer tanrı modunda olduğumuzdan dolayı olabilir. Sonuçta daha tanrı olalı ne kadar zaman geçti değil mi? Baba yüreği dayanamaz ve Kratos’a heykeli yenmesi için Olimpos Dağı’ndan Olimpos Kılıcını gönderir. Kılıcı alan Kratos harika bir güce kavuşur ve heykeli öldürür. Sonra gözü dönen Kratos “Kim lan buranın müdürü?” diye bağırır ve tüm tanrılara hakaret etmeye başlar. “Kratos yapma, etme. Bak babana ayıp oluyor.” deseler de Kratos geri adım atmaz. Bu arada öldürdüğü heykel o sırada hala yıkılmamış durumda ama yıkılmaya da yüz tutmuş. Tam Kratos sağa sola sallarken heykel Kratos’un üzerine düşer. Hasar alan Kratos kılıcı da düşürür. Sonrasında babası Zeus “Yeter lan sen de ergen gibi bağırıp durma, olmaz olsun senin gibi evlat!” der ve Kratos’u öldürür. Burada God of War serisi sona ermeliydi, değil mi?
Tabi ki God of War serisinden bahsediyoruz. Doğal olarak ölmek bizim için çok zor. Koskoca Savaş Tanrısı olmuşuz kolay mı öyle ölmek? Ölüler dünyasında Gaia ile karşılaşan Kratos onunla bir anlaşma yapar. Gaia Kratos’a yardım edecek, Kratos da babasından intikam alacak. Yola çıkan Kratos artık tanrı olmadığını öğrenir. İntikam alabilmesi için geçmişe dönüp Zeus’u öldürmeli. Bunun için de Kaderin Kız Kardeşlerine gitmeli. Bir şekilde bunları başaran Kratos babasının tam onu öldürdüğü ana giderek Zeus ile tekrar dövüşür. Uzun uğraşlar esnasında tam Zeus’u öldürecekken ortaya Athena çıkar ve Kratos’un Zeus’u öldürmesine engel olur. Athena son nefesini vermeden Kratos “Neden?” diye sorar. Athena’da “O senin baban!” der. Kratos da tam bir Yeşilçam filminden çıkmışçasına “Benim babam yok.” der. God of War serisinin ikinci oyunu burada sona erer.
God of War: Betrayal (2007) – 2D Kratos
Ve işte karşınızda God of War serisinin muhtemelen en kötü oyunu God of War: Betrayal. 2007 yılında piyasaya çıkan oyun diğer God of War oyunlarının aksine PlayStation için çıkmadı. JavaME destekli cep telefonları için piyasaya çıkan God of War: Betrayal’ın hikayesi yine Antik Yunanistan’da geçiyor.
Ares’i öldürdükten sonra Argos’u öldürmekle suçlanan Kratos gerçek katili bulmak için yollara düşer. God of War serisi içerisinde iki boyutlu olarak karşımıza çıkan bu oyun cep telefonları için geliştirildiğinden dolayı konsoldaki tadı vermiyor. Ama yine de çıktığı dönemin oyun uzmanları tarafından oldukça beğenilmişti.
God of War: Chains of Olympus (2008) – Olimpos’ta Neler Oldu?
God of War serisi sıkıcı bir oyunun ardından 2008 yılında yeni oyun Chains of Olympus ile oyuncuların karşısına tekrar çıktı. Bu sefer hikayede eksik olan bir kısım aslında doldurulmuş oldu. Hatırlarsanız Kratos 10 yıl boyunca Olimpos Dağı’nda tanrılara hizmet etti. Fakat buna dair bir detaya çok fazla sahip değildik. İşte oyunun geliştiricisi olan Santa Monica Studio da God of War serisinde yer alan bu eksikliği gidermek için kolları sıvamış.
PlayStation Portable (PSP) için geliştirilen bu oyun aslında kronolojik olarak biraz daha geriye doğru gitmiş oluyor. Bu sayede Athena’yı tekrar görüyoruz. 10 yıllık süre içerisine yaşadıklarımızla beraber Olimpos’u yok etme arzumuz da ön plana çıkıyor. God of War: Chains of Olympus dönemine göre oldukça iyi bir oyundu ve oldukça yüksek notlar aldı.
God of War III (2010) – Kaldığı Yerden Devam
God of War serisinin hikayesi aslında bu oyunla kaldığı yerden devam ediyor. Yani God of War II’nin devamı diyebiliriz. PlayStation 3 için piyasaya çıktı ve oldukça güzeldi. Özellikle yeni oyun motoru sayesinde artık daha iyi grafiklerle bir God of War oyunu oynayabiliyorduk.
Gaia’nın yardımları ile Olimpos Dağı’na kadar giden Kratos en son babası Zeus’u tam öldürecekken araya giren Athena “O senin baban” diyerek Zeus’un ölümüne engel olmuştu. Fakat bu aynı zamanda kendi sonunu da getirmişti. Bu oyunda ise Athena’nın ruhunun yönlendirmesi ile beraber Kratos Pandora’yı aramaya koyulur. Onu bulup Zeus’u öldürmek isteyen Kratos’u zorlu bir yolculuk bekler.
God of War: Ghost of Sparta (2010) – Birlik Oluyoruz
God of War serisinin bir sonraki oyunu olan Ghost of Sparta yine PSP için çıkan bir oyundu. Malum o yıllarda el konsolları ciddi bir ilgiye sahipti ve bunu gören firmalarda “Biz burada da varız!” mesajını vermek için çaba sarf ediyorlardı.
Serinin 6. oyununda Kratos hala bazı görülere sahip ve bunlardan bir türlü kurtulamıyor. O da “Madem kurtulamıyorum, o zaman dibine kadar gideyim neden olduğunu bulayım.” diyor ve başlıyor araştırmaya. Bu zamana kadar hep yalnız olduğunu düşündüğümüz Kratos’un aslında yalnız olmadığını annesi Callisto’dan öğreniyoruz. Atlantis’te kardeşi Deimos’un yaşadığını öğrenen Kratos kardeşini kurtarmak için Ölüm Bölgesi adı verilen yere gider. Deimos başlarda kızgın olsa da Kratos’un kötü niyetli olmadığını bilir ve biraz daha sakinleşir. İki kardeş Deimos’u esir alan Ölüm Tanrısı Thanatos’a karşı birlik olur.
PSP özelinde pek çok ödülü cebine koyan God of War serisinin altıncı oyunu Ghost of Sparta 2013 yılında yeniden düzenlenerek PlayStation 3 için piyasaya sürüldü.
God of War Ascension (2013) – En Başında Neler Oldu?
İlk oyunda zaten her şey çok hızlı gelişti fakat tadı da damağımızda kaldı. Bunun haricinde oyuncuların bir kısının aklında “Tamam ama bunlardan önce ne oldu?” diye bir soru yer alıyordu. Bunu bilen Santa Monica Studio ise “Madem merak ediyorsunuz, o zaman God of War serisine her şeyin öncesi ile devam edelim.” dedi. ve Ascension ile bize bunları aktarmaya başladı.
Ares’in kendisini kandırması sonucu karısı ve çocuğunu kaybeden Kratos Ares’e olan bağlılık yeminini bozar ve isyan eder. Yeminini bozduğu için Kratos şeref muhafızları ve ceza uygulayıcıları olarak geçen 3 Fury tarafından hapsedilir ve işkence görür. Fakat bu işkencelere sessiz kalmayan yemin koruyucusu Orkos işkence gören Kratos’a yardımcı olur. Onun yardımı ile hapishaneden kaçan Kratos önce kendisine işkenceler eden 3 Fury ile yüzleşir.
Tam bir intikam kokan bu oyun 2013 yılına bomba gibi düştü. God of War serisini zaten birçok oyuncu heyecanla takip ediyordu ama bu oyunla birçok şey açığa kavuşmuş oldu ve bu sayede seri daha da ilgi gördü. Bunların karşılığı olarak da yine birçok ödüle layık görüldü.
God of War (2018) – İkinci Nesil GoW
God of War serisini iki farklı nesilde inceleyecek olursak ikinci nesil God of War bu oyun ile başlıyor diyebiliriz. Peki neden ikiye bölüyoruz? Çünkü bu oyunla beraber artık Yunan mitolojisinden çıkıp İskandinav mitolojisine geçiş yapıyoruz. Benim God of War serisini övmeye başladığım kısım da aslında buradan itibaren diyebilirim. Tamam serinin ilk oyunları da çok önemli ama İskandinav mitolojisi varken şimdi… Her neyse ben incelemeye geri döneyim.
2018 yılında piyasaya çıkan oyun her ne kadar PlayStation özelinde çıkmış olsa da çok şükür PC kullanıcılarını da düşünen Sony tarafından 2022 yılında oyunculara sunuldu. Oyunda Kratos’un eşi ölmüş, oğlu Atreus ile ilk olarak defin işlemlerini yapmak için acılı bir şekilde uğraştığını görüyoruz. Ama asıl acı verici olan eşinin vasiyetini uygulamak için yola çıkan Kratos’un oğlu Atreus ile bağlarının yok denecek kadar az olması. Tabi yolculuk esnasında bu bağların zamanla geliştiğini görüyoruz. Ayrıca İskandinav mitolojisinde yer alan birçok karakteri de oyun içerisinde görmek son derece zevkli. Ama God of War seirisinin ikinci nesil oyunlarının asıl parladığı yer tabi ki God of War Ragnarok oluyor.
God of War Ragnarok (2022) – Atreus Büyüdün mü Sen?
Normalde böyle devam oyunları beklediğim kadar iyi çıkmıyor. God of War Ragnarok öncesinde de beklentimi olabildiğince minimum tuttum ki olur da beğenmezsem çok hayal kırıklığına uğramayayım diye. Ama o da ne? Bırakın God of War serisini bu oyun belki de oyun tarihinin en iyi oyunlarından birisi. Hala daha Red Dead Redemption 2 mi yoksa God of War Ragnarok mu en iyi oyun karar veremedim diyebilirim. Her iki oyun da oynadığım zaman beni çok derinden etkiledi.
Oyunun hikayesi tam olarak kaldığı yerden devam ediyor. İlk hikayeye bağlılık çok önemliydi ve Santa Monica Studio bunu çok güzel bir şekilde muhafaza etmiş. Bu oyuna dair detaylı bir incelemeyi zaten sizler için daha önce yazmıştım. Burayı tıklayarak okuyabilirsiniz. Onun haricinde oyunun grafikleri olağanüstü. Kratos’un yaşlandığını oynarken bile hissedebiliyorsunuz. Atreus’un büyümüş olması bir yandan güzelken bir yandan da ergen ergen triplere girmesi can sıkıyor ama şikayet edemiyorsunuz çünkü olması gereken tam olarak bu. Santa Monica Studio resmen ustalık eserini yayınlamış. O derece kaliteli bir oyun. God of War serisi içerisinde en güzeli budur. Altına imzamı atarım. Şimdi buraya kadar tüm oyunları yazdım. Tabi remastered, collection pack gibi kısımları atladım. Ama ben bu oyunu kronolojik olarak oynamak istiyorum derseniz aşağıdaki tablodan asıl sıralamayı görebilirsiniz.
God of War Serisi Kronolojik Sıralama
No | Oyunun Adı | Oyunun Çıkış Yılı |
1 | God of War: Ascension | 2013 |
2 | God of War: Chains of Olympus | 2008 |
3 | God of War | 2005 |
4 | God of War: Ghost of Sparta | 2010 |
5 | God of War: Betrayal | 2007 |
6 | God of War II | 2007 |
7 | God of War III | 2010 |
8 | God of War | 2018 |
9 | God of War: Ragnarok | 2022 |