Yıllardır oyuncuların karşısına çıkan ve birbirinden güzel oyunlara sahip olan Halo serisi yeni bir oyun ile karşımızda. Microsoft ve Xbox’ın desteği sayesinde hep daha iyiye doğru bir ivme kazandı Halo oyunları. Açıkçası bu oyunda da durum çok farklı değil. Gayet güzel bir oyun karşımızda. Halo Infinite İnceleme içeriği ile sizlere oyuna dair bilgileri aktaracağız. Spoiler’dan korkanlara baştan söyleyelim, her zaman olduğu gibi hikayenin ana unsurlarına değineceğiz ama spoiler vermeyeceğiz.
İçindekiler
Halo Infinite inceleme kısmına geçmeden önce bazı ilginç bilgileri ve yenilikleri sizlere aktaralım. Bildiğiniz üzere Halo oyununda bir yapay zeka vardı. Adı Cortana. Tanıdık geldi değil mi? Yıllar önce çıkan Halo oyunundaki bu yapay zekayı zamanında Microsoft Apple’ın Siri isimli yapay zekasına rakip olarak kullandı. Aslında Microsoft kendi yapay zekasını üretti. Fakat o dönemlerde adının ses getirmesini istiyordu ve Halo oyunu dünyada büyük bir yankı uyandırınca isim olarka Cortana’yı seçmeyi uygun gördüler. Tabi Cortana Siri kadar ses getiremedi ama yine de güzel bir hamleydi.
Bu ilginç bilginin ardından geçelim Halo Infinite hakkındaki bir bilgiye. Normalde Halo oyunları çizgisel bir hatta sahip. Ara sahneler arasında dümdüz ilerleyip sağa sola ateş ediyoruz. Artık yeni oyunla bu değişiyor. Çünkü Halo artık Infinite oyunu ile beraber bir açık dünyaya sahip.
Halo Infinite Açık Dünyaya Sahip
Açık dünya oyunları deyince bizim aklımıza hemen Ubisoft geliyor. Assassin’s Creed, Far Cry, Ghost Recon oyunlarından bildiğiniz üzere muhteşem manzaralara sahip bu oyunlarda sistem size “yürü ya kulum” diyor ve istediğiniz yere gitme özgürlüğünü sunuyor. Halo Infinite oyunu da artık bu yapıya sahip diyebiliriz.
Burada tek bir sorun var, o da Ubisoft kadar güzel ve detaylı bir açık dünya göremiyoruz. Daha çok ormanlık ve dağlık alanlar karşımıza çıkıyor. Yani çevresel zenginlikler konusunda biraz kısır kaldığını söyleyebiliriz. Hayır, burada Ubisoft övmüyoruz. Sadece eksik olan kısmını söylüyoruz, hepsi bu. Zira sadece görsellik anlamında biraz kısır kaldığını söylüyoruz. Çünkü oynanış konusunda aynı kısırlık yok. Yeteri kadar aksiyon var. Yani bir göreve giderken “Düşman mı lan o?” diyerek kendimizi bir anda çatışmaların içerisinde bulabiliyoruz.
Açık dünya kısmını kısaca toparlayacak olursak Halo serisi için oldukça güzel bir gelişme olmuş. Düz bir çizgide oynadığımız Halo oyunlarına göre farkını hissettiriyor. İlk açık dünya denemesi olduğu için çok fazla eleştirmemek gerek. İleride karşımıza çıkacak olan Halo oyunlarında daha da geliştirilebileceğini düşünüyoruz. Yani “şimdilik” yeterli diyebiliriz.
Covenant Gitti The Banished Geldi
Günlük hayatta genelde videolardan, belgesellerden tanıdığımız maymun dostlarımız artık ne ile besleniyorsa bizden daha zeki olmuşlar. The Banished olarak karşımıza çıkan maymunlar kendilerini o kadar geliştirmiş ki uzaya çıkıp koloni kurmuşlar. Kardeşim muz bu kadar zeka yaratıyorsa biz de yiyelim, bizim neyimiz eksik! Her neyse, The Banished olarak tanınan maymunlar artık bize düşman.
Bu noktada ufak bir eleştiri yapmak lazım. Halo serisi çok güzel bir seri. Halo Infinite inceleme içeriğini yazma sebebimiz de aslında bu, iyi bir oyun olması ve birçok kişi tarafından takip edilmesi. Fakat oyunun geliştiricilerinin bize düşman olan tiplere karşı bir sıkıntısı var. En azından biz öyle düşünüyoruz. Neden mi?
Daha önceden karşımıza çıkan düşmanlar Covenant olarak biliniyordu. Covenant İmparatorluğu koskoca galaksiye hükmediyor, muhteşem savaş yeteneklerine sahipler, oraya buraya saldırıyorlar ama gel gelelim bizim karşımıza çıkınca akılları gidiyor. Adeta akıl tutulması yaşıyorlar. Yani yaratıkla mı savaşıyoruz sincapla mı oynuyoruz belli değil. Hayır tipleri de güzel değil. Şimdi bakıyoruz buna ek olarak karşımıza bir de The Banished adındaki maymunlar çıkıyor. Daha yaratıcı olamaz mıydınız? Yani karşımızda maymun yerine şöyle daha teknolojik ve karizmatik gözüken düşmanlar olsaydı daha iyi olurdu. Böyle bir hamle ile çok doğru bir adım attıklarını düşünmüyoruz. Bu arada yeri gelmişken değinelim “Planet of teh Apes” serisi de ne güzeldir. Neyse, konudan sapmayalım ama izlemeyenler de izlesin.
Maymunların Derdi Ne?
Az önce bahsettik ya, bu maymunlar ne yediyse baya bir zeki olmuş. Kendilerini birçok alanda geliştirmişler. Sonra da gidip Covenantgilleri dövmüşler. Şaka değil, maymunlar gidip önceki oyunlardan bildiğimiz o saldırgan yaratıklara saldırıyor ve ellerinde bulunan Ring’i istila ediyorlar. Fakat bir sorun var, biraz hasar vermişler. Ama dedik ya kendilerini geliştirmişler. “Biz bu Ring’i bi elden geçirelim, sonra da galaksiyi komple bünyemize katalım.” derdindeler.
İşte tam bu noktada yılların eskitemediği insanlığın son umudu olan Spartan ortaya çıkıyor ve “Ben Master Chief, ben bu oyunu bozarım!” diyor. Daha önceden hatırlarsanız Covenant gruplarının arasına tek başına Cüneyt Arkın misali dalan Master Chief şimdi de The Banished maymunlarını tokatlamak için aynı şeyi yapıyor.
Tabi biz Master Chief ile maceranın göbeğine girmeden önce biraz silahlanmamız gerekiyor. Oyun bu konuda oldukça zengin. Malum bu zamana kadar hep aynı silahları elimize tutuşturdular. Ama Halo Infinite ile bu durum da değişiyor ve yeni silahlara sahip oluyoruz. Zaten bu tarz FPS oyunlarında da açıkçası silah zenginliğinin olması gerekiyor.
Bu oyunda toplamda 21 farklı silah ile oynayabiliyoruz. Bu silahları oyun kendi içerisinde 5 farklı kategoriye ayırmış. Bunlar nedir diye soracak olursanız Hardlight, Kinetic, Shock, Plasma ve Power. Hardlight olarak geçen silahlar lazer tabanlı. “Ciyuv ciyuv” diye ateş ettiğiniz türden. Kinetic olanlar baba yadigarı bildiğiniz mermi atan silahlar. Shock silahları adından da tahmin edeceğiniz üzere bir şok etkisi yaratıyor ve elektronik aksamları, makineleri falan bozuyor. Araçlara ve düşman silahlarına karşı kullanabiliyorsunuz. Plasma adındaki kategoride sıcak plasma parçaları fırlatan silahlar yer alıyor. Son olarak Power kategorisinde de yine adından da anlayacağınız üzere ortalığı birbirine katacak olan silahlar var.
Araçlarda Güncelleme Var
Halo Infinite inceleme içeriğinde başka bir konuya daha değinmek istiyoruz. O da araçlar. Önceden Halo oyunlarında araçların tek bir health point oluyordu. Fakat yeni oyunda bu değişmiş. Artık aracın neresine ateş ederseniz orası hasar alıyor. Yani önceden aracın neresine olursa olsun tarıyordunuz ve araç bir süre sonra patlıyordu. Artık neresine sıktığınız çok önemli. Çünkü direkt olarak orası hasar alıyor. Sürekli lastiklerine sıktığınız bir aracın patlamasını beklemeyin. Aslında bu çok güzel bir yenilik olmuş.
Kısaca oyunda yer alan araçlardan da bahsedelim. Maymunların saldırılarında kullandığı gemilerden birisinin adı Banshee. Olur da bir şekilde şansınız yaver giderse siz de bu aracı kullanabiliyorsunuz. Chopper tahmin ettiğiniz üzere bir motor. The Banished üyeleri kullanıyor ve silahlı. Ghost aracını eski oyunlardan tanıyoruz. Gayet hızlı ve öfkeli diyebiliriz. Mongoose ise bir çeşit ATV. Bir kişi Mongoose kullanırken bir kişi de arkada yer alan tareti kullanıyor. Gungoose yine Mongoose gibi bir çeşit ATV. Fakat bir farkı var, hem sürebiliyor hem de ateş edebiliyorsunuz. Yani ikinci bir kişiye ihtiyacı yok.
Warthog ikonikleşen Halo aracı. Spartanlar ile birlik olup bu araca bindiğiniz zaman sağa sola rahat bir şekilde ateş ederek gidebiliyorsunuz. Razorback aynı Warthog gibi. Silahı yok ama zırhı var. Güvenli yolculuklar için birebir. Ve son olarak Rocket Warthog karşımıza çıkıyor. Kendisi bir Warthog aracı fakat tepesinde roket atar var. Peşinize takılan araçlar varsa kendisi çok etkili.
Kısaca toparlayacak olursak oyunda yer alan araçların kullanımı oldukça güzel. Fakat araç konusunda yapılan en büyük güzellik bölgesel hasar olmuş. Sonuçta iki lastiğe sıkınca arabanın patlaması çok saçma bir şeydi.
Master Chief Artık Bir Spiderman!
Oyuna girdiğiniz zaman fark etmeme imkanınız yok. Özellikle multiplayer oyunlara girdiğinizde istemeseniz de göreceksiniz. Çünkü Master Chief artık bir Spiderman olmuş! Peki ama neden?
Oyunun geliştiricileri muhtemelen oyunun multiplayer kısmını biraz daha fitillemek için Master Chief’e bir kanca eklemiş. Bu kanca sayesinde Master Chief bileğinden fırlattığı kanca ile oradan oraya otoban faresi gibi gidebiliyor. Multiplayer kısmına hiç değinmeden single player kısmı için söyleyelim, valla biz kullanırken gayet güzel. Neden mi? Çünkü düşmanlarımız maymun ve onlar oradan oraya atlarken çok sinir bozucu oluyor. Aynı şeyi biz yapınca tabi bizim için daha keyifli oluyor.
Halo Infinite inceleme içeriğinde Multiplayer’a değinmeyelim dedik ama eklemeden de geçemeyeceğiz. Bu kanca oraya hiç olmamış. Oyuna mı giriyoruz sirkte gösteri mi izliyoruz belli değil. Bi sabir durun kardeşim, ne derdiniz var o kadar!
Halo Infinite Artıları
Halo Infinite inceleme içeriğine artı ve eksi kısımları ile devam ediyoruz. Oyunun en büyük artısı artık açık dünyaya sahip olması diyebiliriz. Sonunda iki ara sahne arasında otobanda gider gibi dümdüz ilerlediğimiz oyun anlayışlı yok. İstediğiniz yere istediğiniz şekilde gidebilirsiniz. Zaten yıl olmuş 2022, bize böyle özgürlükler verin ki en azından oyunlarda kendimizi biraz daha özgür hissedelim.
Hikayesi çok güzel. Zaten Halo serisi oyunlarından da kötü bir hikaye beklemek olmaz. Bunun yanı sıra oyuna eklenen yeni silahlar, araçlar son derece güzel. Hatta araç demişken araçlara gelen bölgesel hasarı da artı puan olarak ekleyelim. Son derece yerinde bir yenilik olmuş.
Multiplayer kısmını oynamak isterseniz hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Hikayesini oynamak zorunda değilsiniz. Hikayeli kısmı oynamak isterseniz ücretli. Bu arada oyunu daha önce hiç oynamamış olanlar da oynayabilir. Çünkü hikayesi öncekilerden bağımsız olarak ilerliyor. Bu arada eski oyunları da oynamak isterseniz Xbox Game Pass’e bakın, orada bulabilirsiniz.
Halo Infinite Eksileri
Halo Infinite incelemesinde gelelim oyun eksilerine. Az önce de belirttiğimiz üzere Halo serisi oyunların en büyük sıkıntısı düşman tasarımları. Maymundan düşman olmaz demiyoruz ama en azından daha yaratıcı olabilirsiniz sevgili oyun geliştiricileri. İkinci bir eksi nokta açık dünyaya sahip olmasına rağmen çok zengin bir haritaya sahip olmaması. Ama eminiz ki bir sonraki oyunda bu sorun ortadan kalkacaktır.
Bir diğer eksi puan bizi damdan dama atlatan Spiderman eklentisine. Ne gerek vardı böyle bir silaha? Zaten hoplamalı zıplamalı bir oyun istesek Halo oynamazdık. Hadi single player kısmını geçtik ama multiplayer kısmını sirke çevirmiş. Kenarda bir de dans eden düşmanlar falan olsa tam olacakmış.
İçeriğin başında Cortana yapay zekasından bahsettik. Bilirsiniz her oyunun bir seksisi olur, bu oyunun seksisi de Cortana. Fakat Microsoft Siri’ye karşı Cortana’yı sonlandırma kararı almıştı. Kardeşim günlük hayatta böyle bir karar alıyorsun da oyunda neden çıkartıyorsun? Ayıp değil mi? Ha neyse ki onun yerine yeni bir yapay zeka abla eklenmiş. Aslında olmuş da ama gözlerimiz Cortana’yı aramıyor değil.
Son bir eksi nokta var ki Halo Infitine inceleme içeriğinde buraya kadar hiç değinmedik, sona sakladık. Sevgili oyun geliştiricileri, Sevgili Microsoft, Sevgili Xbox ve artık bununla kim uğraşıyorsa. Kurban olalım şu Master Chief’in yüzünü bi görelim. O kaskın altında nasıl bir tip var bilelim. Tamam 2000’li yılların başında tamamen ekonomik nedenlerden dolayı kasklı bir karakter yarattınız. Ama artık o ekonomik kısımları aştığınızı düşünüyoruz. Biraz modelleme yapmak sizi batırmaz. En azından şu duygusal adamın duygularını oyun içerisinde ara sahnelerde bile olsa görelim canım.
Halo Infinite Alınır mı?
Geldik her incelemede olduğu gibi Halo Infinite inceleme içeriğinin en çok merak edilen kısmına. Bu oyun alınır mı? Öncesinde şunu belirtelim ki Halo serisi oyunları her daim merak uyandıran, kaliteli oyunlardan birisi olmuştur. Bu oyunda da bu durum aynen geçerli. Çıkmadan önce çok merak uyandırdı, oynadıktan sonra da kendisini beğendirdi. Gayet kaliteli olmuş. Oyun içerisinde yapılan yeniliklerin çoğu çok güzel olmuş. Tabi ki eksi noktaları da yok değil. Zaten beğenmediğimiz kısımları yukarıda açıkça dile getirdik.
Halo Infinite oyunu alınır mı? Oyunun ilk bir saatine bakmayacak olursanız alınır. Çünkü ilk bir saati biraz sıkıcı geçiyor. Fakat ondan sonra kalitesini hissettiriyor ve kendisine bağlıyor. Multiplayer kısmında da keyifli vakit geçirebilirsiniz. Zaten multiplayer kısmı ücretsiz. Oyunun hikayesini merak ediyorsanız o zaman 299 TL ödemeniz gerekiyor. Ama hiç merak etmeyin, FPS oyunlarını seviyorsanız buna değer. Oldukça güzel bir oyun. MagniGame olarak bu oyuna 100 üzerinden 95 puanı veriyoruz.
Halo Infinite inceleme içeriğimizde sizlere oyunla ilgili tecrübelerimizi ve düşüncelerimizi aktarmaya çalıştık. Açıkçası spoiler vermeden Halo Infinite inceleme içeriği yazmak biraz zor oldu fakat başardık. Bu arada oyunun sistem gereksinimlerini ve fragmanını aşağıda görebilirsiniz. Oyunu oynayanlar tecrübelerini, almak isteyenler de düşüncelerini yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirler.
Halo Infinite – Sistem Gereksinimleri
Minimum Sistem Gereksinimleri | Önerilen Sistem Gereksinimleri |
İşletim Sistemi: Windows 10 RS5 x64 | İşletim Sistemi: Windows 10 19H2 x64 |
İşlemci: AMD Ryzen 5 1600 ya da Intel i5-4440 | İşlemci: AMD Ryzen 7 3700X ya da Intel i7-9700k |
Bellek: 8 GB RAM | Bellek: 16 GB RAM |
Ekran Kartı: AMD RX 570 ya da Nvidia GTX 1050 Ti | Ekran Kartı: Radeon RX 5700 XT ya da Nvidia RTX 2070 |
DirectX: Sürüm 12 | DirectX: Sürüm 12 |
Depolama: 50 GB kullanılabilir alan | Depolama: 50 GB kullanılabilir alan |