Oyun dünyası içerisinde öyle oyunlar var ki bizi bizden alıyor. İlk oyunun tadı damağımızda kalmışken oyun firmaları oyunu seriye bağlamaya karar veriyor. Tabi bu da bizi mutlu ediyor. GTA serisi, Far Cry serisi, God of War serisi gibi oyunlar bunlara örnek gösterilebilir. Tabi bu oyun serilerine Mafia serisi de eklenebilir.
İçindekiler
Mafia oyunu ilk çıktığında henüz 2000’li yılların başındaydık. İlk Mafia oyununun çıkması ile birlikte internet kafelerde oynanan güncel oyunlara kendisi de eklendi. Aradan yıllar geçti, seride üç oyun yerini aldı. Fakat sonrasında oyun yeniden gündeme geldi. Çünkü Definitive Edition ile daha güzel grafiklerle oyun tekrar karşımıza çıktı.
Bugün Mafia serisi içerisinde yer alan oyunları tek tek inceleyeceğiz. Bu sayede oyunun nereden nereye geldiğini detaylı bir şekilde görmüş olacağız. Sevgili okur, normal şartlarda çayını ve kahveni hazırlamanı isteriz senden. Fakat bu sefer durum farklı. Çünkü seriye ait oyunları oynadıysan bir paket mendili de duygusallaştığın anlarda akacak olan göz yaşlarını durdurmak için hazır tutman gerekecek. Eğer hazırlıkların tamamsa başlayalım. Ha bu arada baştan uyaralım, her zaman olduğu gibi spoilerdan uzak bir içerik hazırlamaya çalışıyoruz. Fakat bazı yerlerde spoiler görebilirsiniz. Ama üzülmeyin, öncesinde mutlaka uyarırız.
Mafia – İtalyan Mafyasının Amerika’yı İşgali
Tarihler 2002 yılını gösterdiğinde oyun dünyasına çok efsane oyunlar giriş yaptı. Neler yoktu ki? Battlefield 1942, Need For Speed: Hot Pursuit 2, Age of Mythology, Eternal Darkness, GTA: Vice City, Hitman 2: Silent Assassin, Medal of Honor: Allied Assault, OGame, Tom Clancy’s Splinter Cell ve daha neler neler. Bunlara ek olarak tabi Mafia oyunu da piyasaya sürüldü.
Oyunu Illusion Softworks geliştirdi, 2K yayınladı. Öyle bir hikayeye sahipti ki oynayan herkesi bir anda kendisine bağladı. Hatta bu oyun sayesinde tozlu raflarda duran The Godfather CD’leri bile tekrar VCD’lere yerleştirildi. O derece büyük bir etkisi vardı.
Oyun 1930’lu yıllarda geçiyor. Yönettiğimiz karakterin adı Thomas (Tommy) Angelo. Kendisi sıradan bir taksi şoförü. Yine bir gün müşterilerini beklerken birkaç silah sesi duyuyor ve seslerin geldiği yöne bakıyor. Sokağın köşesinden dönen iki kişi kendisine silah doğrultarak “Bizi buradan çıkar!” diyor. Atlıyorlar arabaya ve başlıyor bir kovalamaca. Bu kovalamaca aslında araç mekaniklerini bize öğretiyor diyebiliriz. Gitmemiz gereken yere vardığımızda silahlı adamlardan birisi bize “Burada kal, patron seni ödüllendirecektir.” diyor. Patron dediği kişi İtalya’dan çıkıp Amerika’ya gelen bir mafya babası olan Don Salieri. Kendisi Tommy’e hem biraz para gönderiyor hem de iş teklifinde bulunuyor. Fakat Tommy “Ben sıradan bir vatandaşım, saygım sonsuz ama işim olmaz.” diyerek reddediyor.
Ertesi gün yine sakin sakin müşterilerini beklerken bir anda bir gece Salieri’nin adamlarını kovalayan Don Moreno’nun adamları geliyor. Salieri için çalıştığımızı düşünerek aracımıza hasar veriyorlar. O sırada biz de topuk yapıyoruz. Bu aşama bir script, yani ne kadar kaçarsak kaçalım adamlar peşimizi belli bir yere kadar bırakmıyor. Tabi o yer de Don Salieri’nin mekanı. Çünkü denize düşen yılana sarılır.
İtalyan Mafyasına Dahil Oluyoruz
Don Salieri’nin mekanına sığındıktan sonra adamları olan Pauli ve Sam kapıda bizi görüyor ve bize yardımcı oluyor. Morello’nun adamlarını geri püskürkten Pauli ve Sam bizi Don Salieri’nin yanına götürüyor. Salieri bizi “aileye” davet ediyor ve biz de paraya ihtiyacımız olduğu için kıramıyoruz.
Oyunun bundan sonraki kısımlarında Salieri’nin verdiği görevleri yaparak ilerliyoruz. Kendimizi aileye kabul ettirmekle kalmıyoruz resmen Salieri’nin en güvendiği adamlarından birisi oluyoruz. Don’un mekanında barmen olarak çalışan Luigi’nin kızı Sarah ile evlenip düzenli bir hayata geçişi de başlatmış oluyoruz. Ama malum, bu aleme bir kez girersen bir daha çıkamazsın. En azından canlı olarak.
Oyunun en başında birisi ile Salieri hakkında konuştuğumuzu görüyorsunuz. Bu kişi Dedektif Norman. Oyunun başında Tommy Norman’a karısı ve kızını kurtarmak istediği için her şeyi anlatacağını söylüyor. Tabi Tommy anlatıyor, biz o döneme geçiş yapıp o anları oynayarak hikayeyi ilerletiyoruz. Yani aslında 1938 yılında yapılan bir görüşme içerisinde anlatılanları gerçekleştiriyoruz. Fakat buradan sonrası spoiler olacağı için devam etmeyeceğiz.
Oyunun o dönem için grafikleri ve mekanikleri şahaneydi. İnternet kafelerde saatlerimizi verdik bu oyuna. Fakat en çok hikayesi güzeldi. Oyunun en başında kurulan bir cümledeki ayrıntı oyunun sonunda bile karşınıza çıkabiliyor. Bu kadar ince detayların olması zaten oyunun ne kadar başarılı olacağının göstergesiydi. Zaten o dönemde bu tahminde bulunanlar yanılmadı. Çünkü ikinci oyun sevenlerini biraz beklettikten sonra piyasaya çıktı. Bu sayede oyun dünyası Mafia serisine kavuştu.
Mafia II – Yeni Bir Sicilyalı ile Yine Amerika Topraklarındayız
İlk oyunun piyasaya çıkışından sonra bu oyunun fanları ikinci bir oyunun piyasaya çıkacağını tahmin ettiler. Yanılmadılar fakat yakın bir süre içerisinde olmadı. Çünkü ikinci oyun 2010 yılında piyasaya çıktı. Bu sayede Mafia serisi olarak karşımıza çıktı.
2010 yılında piyasaya demo olarak çıkan oyunu 2K, Illusion Softwork ekibinden devraldı ve hem geliştirici hem de yayıncı rolünü üstlendi. Piyasaya demo olarak çıktı çünkü 2K oyunculara onları neyin beklediğini göstermek istedi. Demoda oyundaki şehir Empire Bay (New York) tanıtılıyordu aslında. Serbest bir şekilde bu şehirde hareket edebiliyordunuz. Fakat tam harita verilmedi. Sınırlıydı. Üstelik tek sınırlı olan şey harita değildi. Aynı zamanda 10 dakikalık bir süre sınırı da oyuncuların karşısına çıktı. Fakat bu bile oyuncuları etkilemeyi başardı. Çünkü artık daha iyi grafikler yer alıyordu. Ve yaklaşık bir yıl sonra da oyun tam olarak piyasaya çıktı.
İkinci oyunda ana karakterimiz Tommy değildi. Fakat oyuna yeni dahil olan Vittorio “Vito” Antonio Scaletta olarak devam ettik. Kendisi Sicilyalı ve kısaca Vito olarak anılıyor. İlk oyunda hatırlarsanız 1930’lu yıllar baz alınıyordu. Mafia II oyunu ile beraber oyun serisi 1940 ve 1950’li yıllarda devam ediyordu. Bu arada spoiler olmaması için Vito’nun kim olduğunu söylemeyeceğiz. Fakat kendisi ilk oyunda çok dramatik bir sahnede yer alıyor. Bu kadarını bilmeniz yeterli.
Vito Amerika’ya gelmiş fakat aradığını bulamamıştır. Joe adında yakın arkadaşı ile soygun yaparak hayatta kalmaya çalışır. (Bu arada ek bir bilgi, Joe da Vito ile aynı dramatik sahne içerisinde yer alıyor.) Hatta bir soygun esnasında çaldıklarını Joe’ya verir ve kaçmasını sağlar. Çünkü Vito polise yakalanır ve hapse gönderilir. Hapisteyken 2. Dünya Savaşı patlak verir ve cepheye gönderilir. Savaşta aldığı yara sonucu ülkeye gazi olarak geri dönen Vito iyileştikten sonra tekrar orduya katılmak zorundadır. Fakat Joe sahte evraklar düzenleyerek Vito’nun tekrar orduya katılmasını engeller ve Vito ülkede kalır.
Gazi Vito Hayatta Kalmaya Çalışıyor
Ülkede kalır kalmasına ama Vito’nun yaşamak için bir şeyler yapması gerekir. Tabi ki daha önceden yaptığı soygunlar, tetikçilikler ilk yapacağı şey olur. Bu noktada “Kardeşim Joe paraları almadı mı? Ne yaptı, Vito olmadan yedi mi hepsini?” diyebilirsin sevgili okur. Yok hepsini yememiş. Ama paradan önemlisi bağlantılarını güçlendirmiş ve basit bir hırsızlıktan ganster olma yolunda emin adımlarla ilerlemiş. Tabi bu Vito’nun işine geliyor. Çünkü bağlantı demek yeni ve büyük iş demek.
Bağlantılarından birisi olan Clemente ile Vito’yu tanıştırır. Clemente Henry Tomasino için çalışır. Yanına Joe ve Vito’yu da aldıran Clemente onlara büyük bir iyilik yapmış olur. En azından Vito öyle düşünür. Aradan bir süre geçtikten sonra Vito direkt olarak Henry’den bir görev alır. Görev benzin kartlarının çalınması. Vito bunu halleder ama bir sorun vardır. Benzin kartlarının süresi aynı gece sona erecektir. Yani elden çıkarılması gerekir. Bu aşamada işler karışır ve Vito tutuklanır. Joe kardeşini ispileyenleri bulur ve öldürür. Vito’ya da “Yakında çıkaracağız seni buradan” derler fakat kendisi 10 yıl hapiste kalır.
Çıkınca farklı bağlantılar kurar ve Joe ile beraber Falcone için çalışmaya başlar. Fakat buradan sonrası büyük spoiler olur, o nedenle devam etmeyeceğiz.
Aslında Mafia II oyunu tek başına çıkmadı. Ardından DLC paketlerini de gördük. The Betrayal of Jimmy, Jimmy’s Vendetta, ve Joe’s Adventures adındaki DLC paketleri ile 2K firması oyunu biraz daha ayakta tutmaya çalıştı. Çok başarılı olduklarını söyleyemeyiz. Mafia serisi devam etsin isteyen oyuncular aslında Mafia II’nin ilk Mafia oyunu altında biraz ezildiğini gördüler. Fakat yine de oyun oldukça çok oynandı ve beğenildi. Mafia serisi aslında devam edeceğinin sinyallerini de vermiş oldu.
Mafia III – La Casa De Papel Gibi Başlangıç
1968 yılında Vietnam savaşından dönen ve esas karakterimiz olan Lincoln Clay bilin bakalım geçinmek için ne yapmaya karar verir? Bildiniz! Mafyaya katılmak! New Bordeaux isimli şehirde hüküm süren Sal Marcano ile görüşmek için bir yat kulübüne gidiyoruz. Burada Marcano’nun oğlu Giorgi de var. Hatta Giorgi’nin bir de konuğu var. Adı Vito Scaletta! Tanıdık yüzleri oyunda görünce bir tebessüm edip devam ediyoruz Mafia serisine.
Fakat çok fazla etkileşime geçemiyoruz çünkü biz gelince Vito kalkıyor. Marcano da bize planlarından bahsetmeye başlıyor. Dönemin en büyük mafya babası La Casa De Papel’i o dönemde çekmek istercesine bize “Evlat, ben Merkez Bankasını soymaya karar verdim. He de, sen de katıl ekibe. Hatta üvey baban olacak adam Sammy’nin işlerini de devral.” diyor. Biz soyguna katılırız ama Sammy’den bize ne diyerek ilk teklifi kabul edip ikinci teklifi reddediyoruz.
Merkez Bankasını başarılı bir şekilde soyduktan sonra bir bara kutlamaya gidiyoruz. Hayat güzel, soygunu yapmışız, paramızı almışız. Şehrin en büyük mafya babasına kapağı atmışız. Artık sırtımız yere gelmez derken bir anda işler ters gidiyor. Çünkü Sal Marcano barda bulunan herkesi öldürüyor. Bizim de öldüğümüzü düşünüyorlar ama ölmeyeni Allah öldürmüyor işte.
Küllerinden Doğan Lincoln Clay
Barda bize Peder James yardım ediyor ve hayatta kalmamızı sağlıyor. Üzerine CIA ajanı John Donovan’ı arıyor. “Bak bu Marcano sana pislik yaptı, ben sana yardımcı olacağım.” diyor. Donovan ile görüşen Clay hayretler içerisinde kalacağı şeyler duyar kendisinden. Donovan Clay’e “Marcano’yu bitirmene yardımcı olacağım. Şehrin kontrolünü de sen ele alırsın.” diyor.
Bildiğiniz üzere bu camiada yapılan her şey karşılıklıdır. Donovan Clay’e yardımcı olacak, Clay şehri ele geçirecek, Donovan bir mafya babasını ortadan kaldırdığı için yükselecek hatta elinin altında da her zaman birisi olacak. Klasik Hollywood senaryosu gibi yani.
Donovan’ın yardımları ile Clay başlar yargı dağıtmaya. Ama sonra ne olduğunu sormayın. Çünkü spoiler içeren kısımlara giriş yapıyoruz. O nedenle buradan sonra hikayeyi anlatmayacağız. Fakat şunu bilmeniz gerekiyor. Oyunun sonunda bir tercih yapmalısınız. Yapacağınız tercih sonrasında üç farklı sondan birisini göreceksiniz. Hatta bununla da kalmayacak. Oyunun başınad yüzümüzde tebessüm oluşmasına sebep olan Vito’yu oyunun sonunda da bir kez daha göreceğiz.
Mafia III 2016 yılında piyasaya çıktığında bazı oyuncular kendisine ön yargılı yaklaştı. Çünkü ikinci oyun birazcık da olsa ilk oyunun gölgesinde kalmıştı. Fakat üçüncü oyun öyle olmadı. Oyunda birçok güzel detay bulunuyor. En azından spoiler olmaması için şunu söyleyebiliriz, Vietnam Savaşı sonrası tüm dünyada savaş karşıtı şarkılar çalıyordu. Mafia III oyunda bu şarkıları çok güzel yerleştirmiş.
2016 yılından sonra başka bir oyun Mafia serisi içerisine dahil olmaz diye düşünülüyordu. Fakat 2K yeni DLC paketleri ile oyuncuların karşısına çıktı. Faster, Baby!, Stones Unturned ve Sign of the Times DLC paketleri piyasaya çıktı çıkmasına ama yine çok fazla etkili olmadı. Yine de çok geçmeden 2K firması oyuncuları sevindiren bir hamlede bulundu ve oyunları Definitive Edition adı altında iyileştirerek tekrar piyasaya sürdü.
Definitive Edition – Bozmadan Güzelleşen Mafia Serisi
Şimdi normalde bir oyun Definitive Edition adı altında piyasaya çıkıyorsa bir adım geri gidip uzaktan bir izleriz. Çünkü bu tarz hamleler genelde beklediğimiz kadar iyi olmuyor. Ya grafikler patates gibi oluyor (Bkz. GTA Trilogy) ya da orijinal hikayeden kopuluyor. Zaten bunu da neden yaparlar anlamış değiliz.
Mafia serisi oyunları için Definitive Edition versiyonu beklediğimiz gibi kötü olmadı. Özellikle ilk oyunun grafiklerinin ne derece değiştiğini gördükten sonra etkileniyorsun sevgili okur. Hatta ilk oyunun yarattığı etkiden sonra diğer oyunlardan da memnun ayrılıyorsun. Ha bu arada Mafia III aslında yeni denebilecek bir oyun olduğu için Definitive Edition’da çok fazla fark göremeyebilirsin. Ama yine de karşılaştırmalı videoları izlerseniz aradaki farkı daha net görebilirsiniz.
2002 yılında başlayan Mafia serisi şimdilik Definitive Edition sürümleri ile son buldu diyebiliriz. Fakat belli de olmaz, birkaç sene sonra yeni bir Mafia oyununu 2K firması önümüze koyabilir. O zamana kadar oynamadıysanız mutlaka oynayın. Hatta hikayede değişiklik olmadığı için direkt olarak Definitive Edition versiyonlarını satın alıp başlayabilirsiniz. En azından güncel grafikler sizi daha da memnun edecektir.
Peki siz Mafia serisi hakkında neler düşünüyorsunuz? İçlerinden hangisini oynadınız ve en çok hangisini beğendiniz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.