1. Ana Sayfa
  2. Oyun İncelemesi

Pawn of the Dead – HEDİYELİ Yerli Oyun İncelemesi

Pawn of the Dead – HEDİYELİ Yerli Oyun İncelemesi

Oyun dünyası bildiğiniz üzere çok geniş bir kitleye sahip. Türlü türlü oyun piyasada yer alıyor. FPS oyunları, hayatta kalma oyunları, savaş oyunları, zombi oyunları, şehir kurma oyunları, hikayeli oyunlar derken farklı alanda birçok oyun mevcut. Tabi genelde bu tarz oyunlar da yabancı ellerden çıkıyor. Fakat MagniGame olarak yerli oyun geliştiricilerine de yer vermek istiyoruz. Ve bunu ilk olarak Pawn of the Dead oyunu ile yapacağız.

Pawn of the Dead oyununun incelemesine geçmeden önce biraz bu tarz içeriklerin nasıl olacağından bahsetmek istiyoruz sizlere. Öncelikle oyun geliştiricileri ile herhangi bir duygusal ya da gönül bağımız yok. Yani God of War, Sniper Elite 5, Among Trees, Halo Infinite gibi oyunların incelemelerinde nasıl objektif davrandıysak bu oyunların incelemelerinde de objektif davranacağız. Gördüğümüz eksiklikler neyse dile getireceğiz. Fakat bunları başkaları gibi ağır bir dille eleştirmeyeceğiz.

Oyun incelemesi bittikten sonra bir de dileyen oyun geliştiricilerine söz hakkı vereceğiz. Oyunculardan nasıl tepki alıyorlar, oyun geliştirme süreci ne kadar sürdü, ne gibi zorluklarla karşılaşıyorlar onları öğreneceğiz. Çünkü bu tek taraflı olmamalı. Özellikle bazı YouTube kanallarında oyunlar incelenirken tek taraflı ve çok ağır bir şekilde eleştiriliyorlar. İşte böyle durumlarda çok fazla söz hakkı olmayan oyun geliştiricilerine de söz vermiş olacağız.

Şimdiden bazı oyun geliştiricilerinden de sizlere dağıtmak üzere oyun sözleri aldık. Instagram hesabımızı takip ederek bu oyunların çekilişlerine katılabilirsiniz. Duyurularını Instagram hesabımız üzerinden yapacağız. Şimdi lafı fazla uzatmadan Pawn of the Dead oyununun incelemesine geçelim.

Pawn of the Dead – HEDİYELİ Yerli Oyun İncelemesi

Farklı Bir Satranç Tecrübesi

Ülkemizde satranç sporuna karşı çok fazla ilgi yok açıkçası. Genel olarak futbol, basketbol ve voleybol sporu takip ediliyor. Bir de son dönemlerde Netflix’te yayınlanan Drive to Survive’ın katkısıyla Formula 1 takip ediliyor. Fakat satranç sporu da takip edilmesi gereken önemli sporlardan birisi.

Bu girişi neden yaptın diye sorabilirsiniz. Çünkü Pawn of the Dead satranç temelli bir oyun. Üç boyutlu olarak tasarlanmış. Battle Chess tarzında. Oyunun geliştiricisi de yayıncısı da Aslan Game Studio. Aslında bu oyun ilk oyunları değil. Clown House (Palyaço Evi) 2015 yılında çıkmış olan korku tabanlı oyunları. Diğeri ise Graveyard Shift oyunu. O da FPS türünde bir macera oyunu. Her iki oyunu da Steam üzerinden bulabilirsiniz. Fakat asıl konumuz Pawn of the Dead.

Aslında bildiğiniz satranç oyunlarından biraz farklı. Bildiğiniz üzere normalde satrançta siyahlar ve beyazlar olarak iki farklı renk bulunuyor. Amacınız taşları kurallarına göre hareket ettirerek rakibinizin taşlarını saf dışı bırakmak. Buraya kadar Pawn of the Dead oyunda da aynı şeyler karşımıza çıkıyor. Fakat buradan sonrası biraz farklı. Çünkü siyahlar beyazları yerse kendi tarafına çekiyor!

pawn of the dead oyun
Pawn of the Dead – HEDİYELİ Yerli Oyun İncelemesi

Beyaz Krallık Yaşayan Ölülere Karşı

Oyun içerisinde siyahlar beyazları yedikçe kendi tarafına çekebiliyor. Fakat beyazlar siyahları yerse böyle bir durum söz konusu olmuyor. “İyi de o zaman siyahlar hep kazanır ki” diyecek olursanız yanılıyorsunuz. Çünkü Aslan Game Studio oyunu öyle bir tasarlamış ki bütün bölümleri sizin kazanabileceğiniz şekilde bir algoritma oluşturmuş.

Beyaz taşlar Beyaz Krallık olarak geçiyor. Krallığın başında da Beyaz Kral Leonard var. Kralın amacı siyahların yani yaşayan ölülerin saldırılarından Beyaz Krallık’ı korumak. Bu konuda da Beyaz Kral Leonard’ın güvendiği bir isim var. Eşi Beyaz Kraliçe Elona ki kendisi de vezir rolünde yer alıyor. Onun yardımları ile siyahlara karşı üstün gelmeye çalışacaksınız. Saldırılar sırasında siz siyahları öldürebilirken siyahların sizi dönüştürmesi tabi biraz işleri zorlaştırıyor.

Böyle bir oyun sistemi karşınızdayken sadece kazanmayı düşünemiyorsunuz. Hani derler ya “Satranç oynarken birkaç hamle sonrasını da düşünmek gerekiyor” diye, işte bu oyunun mantığı ile sadece oynadığınız taşı değil aynı zamanda diğer taşlarınızı/askerlerinizi de düşünmeniz gerekiyor. Yani iki kat strateji ile karşı karşıyasınız.

satranç oyunu
Pawn of the Dead – HEDİYELİ Yerli Oyun İncelemesi

Ya Satranç Bilmiyorsanız?

Eskiden okullarda satranç dersleri olurdu. Bizler o dönemlerde okulda öğrendik. Hala daha var mı bilmiyoruz ama herkes de satranç bilecek diye bir kural yok. Ama işin güzel yanı satranç bilmiyorsanız bile Pawn of the Dead oyununu oynayabilirsiniz. Çünkü içerisinde bir de eğitim modu yer alıyor.

Eğitim modu sayesinde önce hani taşın ne tarafa hareket ettiğini öğrenebilirsiniz. Tabi oyunu oynarken bu bilgilere ihtiyacınız olacak. Ama unutmayın, sadece bu oyunda siyahların beyazları dönüştürebildiği gibi bir kural var. Gerçek hayatta yok.

Bir önceki bölümde bahsettiğimiz Beyaz Krallık ile yaşayan ölüler arasında geçen konu oyunun senaryo bölümündendi ki bu kısım kendi içerisinde 64 bölümden oluşuyor. Hiç de az değil. Bir de hazır satranç öğrendiniz, biraz normal maçlar yapmak isterseniz diye de klasik satranç modu oyun içerisinde yer alıyor. Burada da pratik yapabilirsiniz.

Bir de bunların haricinde rastgele bölümler Pawn of the Dead içerisinde yer alıyor. Bu aşamada ise normal şartlarda olduğu gibi siyah ya da beyazları tercih edebiliyorsunuz. Yani farklı modlar sayesinde sıkılmadan vakit geçirebilirsiniz.

yerli oyunlar
Pawn of the Dead – HEDİYELİ Yerli Oyun İncelemesi

Artıları

Oyunun bize göre en göze batan artısı standart satranç mantığından biraz daha farklı bir yapıya sahip olması. Açıkçası bir satranç oyununun hikayeye sahip olması, farklı oynanış türüne sahip olması oldukça hoşumuza gitti. Kaldı ki 64 bölümlük senaryo modu gayet yeterli. Arada yer alan sinematikler de oyuna hoş bir hava katmış.

Bunun haricinde sadece senaryo modunun olmaması da güzel. Normal şekilde bir satranç oynamanız da mümkün. İncelemenin en başında size Pawn of the Dead oyununun üç boyutlu olduğunu söylemiştik. Fakat eklemek gerekiyor, dilerseniz iki boyutlu olarak da oynayabilirsiniz.

Aslan Game Studio’dan Ahmet Kamil Keleş bu oyunu oldukça güzel geliştirmiş. Yerli bir oyun olduğu için Türkçe dil desteği de bulunuyor. Tabi bu hem seslendirme olarak hem de alt yazı olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik ücreti de bedavadan biraz pahalı, sadece 20,00TL.

Eksileri

Şimdi her ne kadar bölümler sizin kazanmanıza göre oluşturulmuş olsa da bazen “Bu ne kardeşim Kasparov mu var karşımda?” diyebiliyorsunuz. Yani nadir de olsa “çok zorlamalı” bölümler karşımıza çıkabiliyor. Ha bu arada geliştiriciye kesinlikle bir şey demiyoruz, belki de biz beceremedik. Kim bilir?

İkinci bir eksi nokta daha var gözümüze çarpan. Siyahlar beyazları kendisine çevirirken ki taşların animasyonu. Hani bir şeyler olmalı evet ama böyle değil. Yani bakınca beyaz siyaha dönüşürken animasyonda seslendirme olmasa bile resmen efektler sayesinde “Vay başıma gelenler!” diyor gibi gözüküyor. Tabi oyun geliştiricisi olmadığımız için bize bol keseden atmak kolay. Okuyucularımız arasında varsa oyun geliştiricileri varsa “O kadar kolaysa sen yap kardeşim.” diyebilir. Ama yapamayız. Biz sadece yorumluyoruz.

battle chess
Pawn of the Dead – HEDİYELİ Yerli Oyun İncelemesi

Pawn of the Dead Alınır mı?

Geldik her oyun incelemesinin sonunda olduğu gibi “Bu oyun alınır mı?” sorusuna yanıt vermeye. Açıkçası bize göre bu oyuna para verilir. Bunun birkaç sebebi var isterseniz onlara değinelim.

Öncelikle MagniGame olarak yerli oyun geliştiricilerinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Daha yeni yeni bir şeyler yapmaya çalışıyoruz aslında. Bu açıdan baktığımız zaman bizler yerli oyun geliştiricilerine ne kadar çok destek çıkarsak imkanları o kadar artar ve ortaya daha iyi işler koyabilirler. Ortada kaynak yokken, gerekli motivasyon ve destek yokken kimse AAA kalitesinde oyun beklemesin. Bunlar zamanla olacak şeyler. Dolayısıyla ileriyi düşünerek, sadece yerli oyun geliştiricilerine destek amaçlı olmak için bile alınır.

Ama gelelim diğer kısmına. Pawn of the Dead neden alınır? Farklı yapısı açıkçası ilgi çekici. Dümdüz bir satranç oyunundan çok hikayeli, zorlayıcı fakat güzel bir oyun. Eksikleri yok mu? İlla ki var fakat bunlar ufak tefek şeyler olduğu için çok da takılmamak lazım. Ayrıca oyunun Türkçe seslendirmeye sahip olması ve bunu gayet iyi başarması da yine oyunu almak için karşımıza geçerli nedenlerden birisi olarak çıkıyor.

Bu arada Pawn of the Dead oyunun geliştiricisi Ahmet Kamil Keleş ile çok yakında bir söyleşi yapacağız. Kendisi bizlere bu süreçlerin nasıl ilerlediğine dair bilgiler verecek. Ve ayrıca 3 şanslı kişiye de Pawn of the Dead oyununu hediye edeceğiz. Detaylar için Instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın.

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Senelerce oyun oynadım, dergilerde ve başka sitelerde yazdım. Artık kendi deneyimlerimi ve kendi düşüncelerimi özgürce aktarabileceğim M4gniGame isimli siteyi oluşturdum.

Yorum Yap

Bu yazının yorum fonksiyonları kapatılmıştır.

Yorumlar (2)

  1. 2 sene önce

    Yerli geliştiricilere destek çıkmanız çok güzel olmuş. Jahrein gömdükçe gömüyor. Tamam bizde istemiyoruz cami kullanılsın, bayrak kullanılsın, insanların duyguları sömürülsün ama iyi iş yapanada hak vermek gerekiyor. Bu oyunu oynamadım ama oynayabilrim. Çekilişe katılacağım belki bana çıkar.

    • Merhaba, öncelikle yorumunuz için teşekkür ederiz. Sizin de dediğiniz gibi yerli oyun geliştiricilerine destek çıkmamız gerekiyor. Bu sektörde ancak birbirimize destek olarak bir yerlere gelebiliriz. Çekiliş için takipte kalın, Instagram sayfamız üzerinden kazananları açıklayacağız :))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir