SSD bilgisayarınızın depolama kısmındaki en önemli parçalarından birisi. Peki SSD alırken nelere dikkat edilmeli biliyor musunuz? SSD satın alma rehberimizde sizler için hepsini tek tek açıklayacağız. Fakat bunları açıklamadan önce Bilgisayarda SSD Nedir ve Ne İşe Yarar? isimi içeriğimizi okumanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle PC parçalarını hiç bilmeyenler için hazırlamış olduğumuz içeriklerimizde oldukça basit bir dille sizlere parçaların ne işe yaradıklarına dair bilgiler veriyoruz. Bilgisayarda SSD Nedir ve Ne İşe Yarar? isimli içeriğimizde de yine oldukça basit bir dille sizlere ne olduğunu aktardık. Sadece SSD’yi anlatmadık. Bunun yanı sıra anakart, işlemci, RAM, ekran kartı gibi parçaları da tek tek açıkladık. Şimdi dilerseniz SSD alırken nelere dikkat edilmeli bunlara bakalım.
İçindekiler
Önce İhtiyaçlarınızı Belirleyin
Herhangi bir SSD satın almadan önce mutlaka ihtiyaçlarınızı belirleyin. Oyunlarınızı depolamak için mi kullanacaksınız? Yoksa sadece işletim sisteminiz ve basit düzey programların hızlı açılmasını mı istiyorsunuz? Belki de bütün arşivinizi tek bir depolama alanı altında toplamak istiyorsunuz.
İşte bunların hepsi farklı amaçlara hizmet ediyor ve seçmek istediğiniz SSD’nin resmen türünü ya da kapasitesini belirliyor. Yani SSD alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna ilk olarak ihtiyaçları belirlemeyi ekleyebiliriz. Örneğin “Ben oyun falan oynamıyorum, bilgisayarım hızlı açılıp kapansın yeter.” diyorsanız o zaman SATA III SSD türünde bir SSD sizin için yeterli olacaktır. NVMe M.2 ya da M.2 SSD almak sizin için nakit kaybı olacaktır.
Bir farklı senaryo da oyunlar üzerinden olsun. Örneğin sadece oyunlarınızın daha hızlı çalışmasını istiyorsanız o zaman alacağınız SSD’nin sadece türü değil kapasitesi de yine ihtiyacınızdan kaynaklı değişkenlik gösterecektir. İşte bu nedenle önce ne amaçla kullanacağınızı iyi belirlemeniz gerekiyor. SSD alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna verebileceğimiz ilk yanıt bu olur.
Ne Çeşit Bir SSD Bakıyorsunuz?
SSD’nin ne olduğunu anlattığımız içerikte sizlere farklı türlerde SSD’ler olduğundan bahsetmiştik. Bunlar SATA III SSD, PCIe SSD, M.2 SSD ve NVMe M.2 SSD. Bu SSD’ler bağlantı türlerine göre değişkenlik gösteriyor. Kimisi kablo ile monte edilirken kimisi anakartın üzerinden bulunan yuvasıya yerleşiyor ve herhangi bir kabloya ihtiyaç duymuyor. SSD alırken nelere dikkat edilmeli konusunda ikinci başlığımız da ne çeşit bir SSD’ye ihtiyaç duyduğunuz.
Bilgisayar toplayacağınız ya da sisteminizi güncelleyeceğiniz zaman değiştirmek isteyeceğiniz parçalardan birisi SSD. Bu aşamada ne çeşit bir SSD baktığınız oldukça önemli. Eğer ki anakartınız uyumlu ise M.2 SSD ya da NVMe M.2 SSD kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Çünkü bu iki SSD türü herhangi bir kablo bağlantısına ihtiyaç duymuyor. Anakart üzerinde bulunan yuvasına direkt olarak yerleşiyor ve çalışmaya başlıyor. Ayrıca bu SSD türleri diğer SSD’lere göre çok daha yüksek okuma ve yazma hızlarına sahiptir ki aslında bu da SSD alırken nelere dikkat edilmeli konusuna cevap olarak verilecek başka bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Ona birazdan değineceğiz.
Buradan devam edecek olursak SSD çeşitleri aslında çok önemli. Çünkü sadece kablosuz bir kullanım ya da daha hızlı diye bir SSD seçmemelisiniz. Uyumluluk çok önemli. Yani bir SSD satın almadan önce mutlaka ne çeşit bir SSD almak istediğinize karar verin.
Okuma/Yazma Hızlarına Dikkat Edin
SSD’ler standart depolama aygıtı olan hard disklere göre çok daha iyi okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu nedenle SSD alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna verilecek en kritik cevaplardan birisi de alacağınız SSD’nin okuma ve yazma hızı olacaktır.
SATA III SSD türündeki depolama aygıtları genel olarak 500-550MB/s değerine sahiptir. Yani saniyede 500MB’lık veriyi okuyabilir ve yazabilir. Tabi bu değerler genelde işt olmaz. Örneğin bir saniye içerisinde 500 MB’lık veriyi okurken bir saniyede 550 MB’lık veriyi yazabilir. Zaten aldığınız ya da alacağınız SSD’nin okuma değerlerine baktığınız zaman bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca bu durum sadece SATA III SSD’lerde değil hemen hemen her SSD türünde aynıdır.
PCIe SSD’ler ise SATA III SSD’lere göre daha hızlıdır. Saniyede 3.000/3.500 MB gibi okuma yazma oranlarını görebilirsiniz. M.2 SSD’ler genel olarak SATA III SSD’ler gibi ortalama 500/550 MB gibi değerlere sahip olsa da bazı markaların 3.000’lik değerlere sahip olduğunu da görebilirsiniz. Son olarak NVMe M.2 SSD’ler ise 2.000-3.000 gibi değerlere sahip olduğu gibi 6.000-7.000 gibi okuma yazma değerlerine de sahip olabilir.
Peki bu değerler neden önemli? Okuma yazma hızları ne kadar yüksek olursa yapılan işlemler o kadar kısa süre içerisinde çözülüyor. Şöyle ki 500 MB/s okuma hızına sahip olan bir SSD saniyede 500 MB’lık bir veriyi okuyabilirken 3.500 MB/s değerine sahip olan bir SSD ise bunun 7 katı daha hızlı hareket etmektedir. Tabi bu da bize doğal olarak yüksek performans olarak geri dönüş demek.
Bu nedenle bir SSD’yi almadan önce mutlaka okuma yazma değerlerini kontrol edin. Çünkü SSD’lerin okuma ve yazma hızları sizin daha iyi performans almanızı sağlayacaktır. Ayrıca kimse yavaş işlemler yapan bir SSD kullanmak istemez, öyle değil mi? SSD alırken nelere dikkat edilmeli konusunda atlanmaması gereken bir başlık.
SSD Standartlarını Kontrol Edin
SSD’ler ilk çıktığında hemen hemen herkesi hızı ile çok etkiledi ve herkes sistemine dahil etmek istedi. Fakat sonra teknoloji ilerledi ve SSD’ler de kendi içerisinde ayrılmaya başladı. SATA III SSD’lerden sonra piyasaya çıkan M.2 SSD’ler için hep “Çok yüksek hızlı” ibaresi kullanıldı. Fakat bu ne kadar doğru?
Az önce bahsettiğimiz konu ile bağlantılı aslında. Yani SSD’lerin okuma yazma hızları ile. Bu tarz ürünlerin detaylarını çok bilmeyen kullanıcılar genelde reklamlarda gördükleri “M.2 SSD’ler çok hızlı” mesajlarına kandılar ve okuma yazma hızlarına bakmadan tercih ettiler. Fakat aldıkları M.2 SSD’lerin çok yüksek hızlara sahip olmadığını, hatta kullandıkları SSD ile aynı okuma yazma değerlerine sahip olduğunu sonradan öğrendiler.
İşte bu nedenle özellikle kazıklanmamak için SSD standartlarını kontrol etmenizde fayda var. Evet, M.2 SSD’ler SATA III SSD’lere göre biraz daha avantajlı bir kullanım sunuyor. Fakat bu çok daha hızlı olduğu anlamına gelmiyor.
Eğer ki kablo bağlantısı olmayan, yüksek hızlı bir SSD tercih etmek isterseniz rahatlıkla NVMe M.2 SSD’lere yönelebilirsiniz. En azından şimdilik. Çünkü bu SSD’ler şu anda piyasada bulunan kablo bağlantısı olmayan en hızlı SSD’ler. Tabi bu tür SSD’ler de karşımıza başka bir sorun ile çıkabiliyor. Fiyatı gibi. Ama bu her ne kadar olumsuz bir etki yaratsa da siz siz olun SSD alırken nelere dikkat edilmeli konusunda standartları es geçmeyin.
Bütçenizi Ayarlayın
Günümüzde bir şey satın almadan önce artık neredeyse kırk kere düşünüyoruz. Malum hayat pahalılığı, döviz kurları derken özellikle teknoloji sektörü can sıkıcı olabiliyor. Böyle bir durumda da tabi ki sistem güncellemesi yapacak olanlar ya da yeni PC toplayacak olanlar bütçelerini ayarlamaya çalışıyor.
Sistem toplarken bazı parçalardan kısabilirsiniz. Hatta ayrıdığınız parayı başka parçalar üzerinde de kullanabilirsiniz. Kim bilir, belki de biraz daha az ödemek için ekonomi amaçlı da kısıyor olabilirsiniz. İşte bu ekonomi yapacağınız parçalardan birisi de SSD olabilir. İşte böyle bir durumda çok dikkatli karar vermelisiniz. Çünkü sonrasında size yeni masraflar çıkarmasını istemezsiniz.
Bütçenizi ayarladıktan sonra özellikle ilk olarak M.2 ve NVMe M.2 SSD türlerine bakmanızı tavsiye ederiz. Eğer ki bütçenizi aşan rakamları yan yana görüyorsanız o zaman bütçenize uygun olarak PCIe SSD’lere ya da SATA III SSD’lere yönelebilirsiniz.
Tabi kablolu mu kablosuz mu kullanacaksınız ya da kapasitesi ne kadar olacak? İşte bunlar bütçeyi doğrudan etkileyecek. O nedenle iyi filtreleme yapıp iyi karar vermelisiniz. SSD alırken dikkat nelere dikkat edilmeli konusunda kritik bir başlık olarak karşımıza çıkıyor.
Depolama Kapasitesi Ne Kadar Olmalı?
Eskiden 120 GB kapasitesine sahip bir SSD sistem için yeterli olabiliyordu. Fakat artık durum değişti. Çünkü teknolojinin ilerlemesi ile beraber özellikle oyun sektöründe de çok ciddi adımlar gördük. Artık daha gerçekçi grafikler, daha uzun senaryolar karşımıza çıktı. İşte oyunlarda yer alan her şey oyunların kapasitesini de arttırdı. Önceden 10-20 GB kapasitesinde olan oyunlar artık 80-100 GB kapasitesine ulaştı diyebiliriz. Örneğin Hogwarts Legacy oyunu. Bu oyunun sistem gereksinimlerine baktığınız zaman 85 GB’lık bir depolama ihtiyacı olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.
Böyle bir durumda çok ciddi bir karar vermeniz gerekiyor. Sizin alacağınız SSD kaç GB kapasiteli olmalı? Bunu belirlemek için oynadığınız oyunların boyutlarına, depoladığınız fotoğrafların, videoların ve diğer dosyaların boyutuna bakmalısınız.
Dedik ya önceden 120 GB kapasiteli bir SSD yetiyordu. Ama artık yetmiyor. Sadece işletim sistemi ve birkaç program için bile zor yetiyor. O nedenle satın alacağınız SSD en az 240 GB kapasitesinde olmalı. Hatta bütçenize göre bu kapasiteyi daha da arttırabilirsiniz. Kullandığınız SSD’nin kapasitesi ne kadar fazla olursa kafanız o kadar rahat olur.
Güvenilir Markalara Yönelin
SSD aslında çok kritik bir parça. Çünkü oyunlarınızı, fotoğraflarınızı ya da diğer uygulama ve dökümanları burada saklayacaksınız. Çok bilinmeyen bir markayı tercih ettiğiniz zaman aslında bu dosyaları da kaybetme riskini almış oluyorsunuz. Neden mi?
Çünkü SSD’ler sürekli çalışan parçalar ve onlar da belirli bir süreden sonra ısınmaya başlıyor. Çok bilinmedik markalar özellikle M.2 ve NVMe M.2 SSD’lerde soğutma blokları kullanmıyor. Parça sürekli çalıştığı için sürekli olarak ısınmaya devam ediyor. Ve bir yerden sonra maalesef ki bu parçalar yanıyor. Böyle bir durumda da tüm dosyalarınıza, arşivinize elveda demek zorunda kalabiliyorsunuz.
Böyle durumların olmaması için mutlaka bilinen yerlerden, kaliteli markaları tercih edin. İyi markalar herhangi bir durumda yaşadığınız sıkıntıyı telafi edebilir. Fakat adı sanı duyulmamış olan markalar ise ortalıktan yok olacaktır. Destek almak istediğinizde cevapsız telefonlarla ya da kapalı kapılarla karşılaşmamak için bildiğiniz ve güvendiğiniz markalardan alışveriş etmenizi tavsiye ederiz.
SSD alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna cevap aradığımız bu içeriğimizde sizlere yardımcı olmaya çalıştık. Bu konular hakkında daha fazla bilgi sahip olmak isterseniz MagniGame’de bulunan Satın Alma Rehberi başlığı altındaki içeriklerimizi de okuyabilirsiniz.