1. Ana Sayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Steam Aile Paylaşımı Nasıl Yapılır? 2023

Steam Aile Paylaşımı Nasıl Yapılır? 2023

Oyun fiyatlarının fiyatı giderek artıyor. Her sene aldığımız oyun sayısı da aynı hızla düşüş yaşıyor. Özellikle AAA kaliteli oyunların fiyatları canımızı bu kadar sıkarken farklı ekonomi tedbirleri almaya çalışıyoruz. Steam Aile Paylaşımı da aslında bunlardan birisi. Steam Aile Paylaşımı sayesinde satın aldığınız oyunları aile bireyleriyle hatta arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Örneğin God of War oynamak istiyorsunuz. 300 TL’nin üstündeki fiyat etiketi canınızı sıkıyor. Çünkü bu oyunu satın alırsanız arkasından uzunca bir süre yeni oyun alamayacaksınız. Böyle bir durumda God of War oyununu bitirdikten sonra bu oyunu bir arkadaşınızla paylaşabilirsiniz. Tabi o da sizinle farklı bir oyunu paylaşırsa siz de oyunsuz kalmazsınız.

İşte bu bahsettiğimiz sisteme Steam, Aile Paylaşımı adı altında izin veriyor. Tabi ki belirli kısıtlamalar doğrultusunda. Fakat yine de oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu Steam Aile Paylaşımı özelliği nasıl kullanılır? Bu içeriğimizde size bunlardan bahsedeceğiz.

Steam Guard Şart!

Steam üzerinde oyunlarınızı arkadaşlarınızla ya da ailenizle paylaşmak istiyorsanız iki farklı yol deneyebilirsiniz. Fakat bu yolların her ikisinde de mutlaka Steam Guard’ı kullanmanız gerekiyor. Güvenliğiniz için bu şart. Öncelikle bilmeyenler için kısaca Steam Guard’ı açıklayalım.

Steam Guard aslında Steam hesabınızı daha güvenli bir şekilde kullanmanızı sağlayan bir eklenti. Steam’e giriş yapacağınız zaman Steam sizden öncelikle kullanıcı adınızı ve şifrenizi ister. Fakat Steam hesabınızı daha güvenli bir hale getirmek istiyorsanız o zaman Steam Guard’ı kullanmanız gerekir. Steam’in mobil uygulaması üzerinden alacağınız kısa süreli geçici bir kod da tam olarak bu işe yarar.

steam guard nedir
Steam Aile Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Mobil uygulamaya girdiğiniz zaman zaten ilk olarak karşınıza Steam Guard ekranı çıkar. Bu ekranda görmüş olduğunuz kodu yukarıdaki görselde sağ tarafta yer alan kutucuğun içerisine yazmanız gerekiyor. Bu kodun özelliği sadece kısa bir süre içerisinde kullanabilmeniz. Eğer gereken süre içerisinde kodu doğru yere yazamazsanız mobil uygulama size otomatik olarak bir şifre daha verecektir.

Eğer Steam Guard’ınız aktif değilse Steam yazılımı üzerinden Steam/Ayarlar/Hesap kısmına gitmeniz ve Steam Guard seçeneğini aktif hale getirmeniz yeterli olacaktır.

Steam Aile Paylaşımı Nasıl Kurulur?

Steam Guard’ınızı aktif ettikten sonra ikinci aşamaya geçebiliriz. Bu aşamada yine Steam uygulamasın ihtiyacımız olacak. Aile paylaşımı yapılacak olan bilgisayardan Steam hesabınıza giriş yapın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta kendi bilgisayarınızdan değil, paylaşım yapacağınız kişinin bilgisayarından Steam’e giriş yapmak.

Giriş yaptıktan sonra sırasıyla sol üst köşeden Steam sekmesine gelerek Ayarlar kısmına tıklamalısınız. Açılan pencereden de “Aile” sekmesini tıklayın. Eğer ki Steam’i tam ekran modunda kullanıyorsanız o zaman Ayarlar sekmesinden Aile Paylaşımı Kütüphanesi seçeneğini tıklamanız gerekiyor.

steam aile paylaşımı nasıl kurulur
Steam Aile Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Bu kısma geldiğinizde yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Burada da iki yere dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlardan ilki “Bu bilgisayara kütüphane paylaşımı için yetki ver.” kısmı. Yandaki kutucuğu işaretledikten sonra hemen altındaki kısma geçiyoruz. “Seçilebilir Hesaplar” kısmında da kimlerle paylaşımda bulunmak istediğinizi belirleyebilirsiniz. Paylaşımda bulunmak istediğiniz kişilerin yanındaki kutucuğun işaretli olduğundan emin olun. Bunları da seçtikten sonra en altta bulunan “Tamam” seçeneğini tıklayarak Steam hesabınıza giriş yaptığınız bilgisayara Aile Paylaşımı özelliği için izin verebilirsiniz.

Paylaşım Talebinde Bulunma

Steam hesabınıza erişim izni verdiğiniz kişinin oyunlarını siz de kütüphanede görebilirsiniz. Örneğin paylaşımda bulunduğunuz kişinin kütüphanesinde “Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands” oyunu var ve siz de bu oyunu oynamak istiyorsunuz. O zaman yapmanız gereken şey çok basit.

Kütüphaneden gördüğünüz ve oynamak istediğiniz oyunu tıklayın. Ardından yan tarafta önünüze çıkan ekranda “Oyna” seçeneğini göreceksiniz. Oyna seçeneğini tıkladığınız zaman oyunun sahibi olan arkadaşınıza ya da aile üyenize bir mail gidecek. Mailde bu oyuna erişim izni istediğiniz belirten açıklamanın yanında onay vermesi için de bir bağlantı gidecek. Eğer ki karşı taraf da sizin gibi oyunlarını paylaşmak isterse o zaman bu bağlantıya tıklayacak ve size onay vermiş olacak.

Steam Aile Paylaşımı Özelliğini Dilediğiniz Zaman Kapatabilir misiniz?

En çok merak edilen sorulardan birisi de Aile Paylaşımı özelliğini dilediğiniz zaman devre dışı bırakabileceğiniz mi yönünde. Evet, Steam bu konuda kullanıcılarına bir özgürlük tanıyor. Dilediğiniz zaman bu erişimi sonlandırabilirsiniz. Hatta tüm kullanıcılara aynı anda erişime kapatacağınız gibi aynı zamanda tek tek seçerek de erişim izinlerini kaldırabilirsiniz.

Bunları yapmak yine çok kolay. Aile Paylaşımı iznini verdiğiniz yerden, yani Steam/Ayarlar/Aile sekmesini tıklayarak aşağıda bulunan kutucuklardan hangisinin izninin devam edeceğini hangisinin devam etmeyeceğini belirleyebilirsiniz.

Peki bir kullanıcıya bütün kütüphaneyi paylaşmak yerine sadece bir oyunu paylaşabilir misiniz? Hayır. Çünkü Steam Aile Paylaşımı özelliğini açtığınız andan itibaren paylaşım yaptığınız kişiler bütün kütüphanenizi görebilir. Hatta sizden bu oyunlara erişim izni de isteyebilir.

Steam sadece bazı özel durumlara sahip oyunların paylaşımına izin vermiyor. Bu oyunların hangi oyunlar olduğunu aşağıdaki listeden öğrenebilirsiniz.

  • Oynaması ücretsiz olan oyunlar ve bu ücretsiz oyunlara ait DLC paketleri,
  • Ücretsiz dağıtılan DLC paketleri (oyun ücretli olsa bile), (Ayrıca DLC paketlerine özel bir durum daha var onu da birazdan anlatacağız.)
  • Paylaşım yapılan kişinin bölgesindeki yasal kısıtlamaya takılmış olan oyunlar,
  • Kütüphane sahibinin VAC ban aldığı oyunlar,
  • Paylaşım yapılan kişinin işletim sistemini desteklemeyen oyunlar,
  • Sahibinin bir Steamworks partner hesabının üyesi olarak otomatik bir şekilde elde ettiği oyunlar.

İşte bu listede yer alan oyunlara ve DLC paketlerine erişim izni verilmiyor.

steam kütüphanesi
Steam Aile Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Steam Aile Paylaşımı Hakkında Merak Edilen Sorular

Steam Aile Paylaşımı çok güzel bir özellik olsa da bazı kısıtlamaları var tabi ki. Bunlardan birkaç tanesini yukarıda açıkladık. Fakat farklı birkaç durum daha mevcut. Bu bölümde hem bu durumları ele alacağız hem de kullanıcıların merak ettikleri diğer soruları yanıtlayacağız.

  • İki kullanıcı aynı anda oyun oynayabilir mi?

Maalesef Steam bu duruma izin vermiyor. Yani Steam Aile Paylaşımı özelliğini aktif ettiğiniz bir arkadaşınız sizinle aynı anda sizin kütüphanenizde yer alan oyunu oynayamıyor. Örneğin arkadaşınız sizin hesabınızda yer alan Assassin’s Creed Odyssey oyununu oynamak istedi. Fakat siz de o sırada Supraland isimli oyunu oynuyorsunuz. Böyle bir durumda arkadaşınız sizi beklemek zorunda kalacak.

  • Arkadaşınız sizden önce hesaba giriş yapıp oynamaya başlarsa ne olacak?

Steam kütüphanesini paylaşanların başına böyle durumlar gelebiliyor. Paniklemeyin, bu konuda Steam sizin yanınızda. Arkadaşınız sizden önce bilgisayar başına geçip sizin hesabınızda bulunan oyunları oynuyorsa ve siz de o anda bir oyun oynamak isterseniz Steam paylaşım yaptığınız kişiye oyunu kapatması için 5 dakika süre veriyor. Paylaşım yaptığınız kişi o süre zarfında oyundan çıkmalı ya da oyunu satın almalı. Aksi halde sistem otomatik olarak kendisini atacaktır.

  • Arkadaşım oyunda hile yaparsa ben ceza alır mıyım?

Örneğin arkadaşınız sizin hesabınızdan bir oyun oynuyor ve oyunda hile yapıyor. Biliyorsunuz Steam hile konusunda çok hassas (!). Bu hassasiyetine burada da devam ediyor. Yani arkadaşınız oyunda hile yaparsa ve bu sizin paylaştığınız bir oyun aracılığı ile gerçekleşiyorsa o zaman Steam Aile Paylaşımı haklarınızı kaldırabilir. Bu arada VAC korumalı oyunların paylaşımının yapılması zaten yasak. Ama siz yine de herhangi bir ceza almamak adına sadece güvendiğiniz arkadaşlarınızla kütüphanenizi paylaşın. Buna ek olarak tabi şifrelerinizi de kimseyle paylaşmayın. Üzülürsünüz.

DLC Paketleri ve Oyun İçi İçerikler

Steam Aile Paylaşımı özelliğine erişim izni verdiğiniz arkadaşınız hesabınızda bulunan DLC paketlerine ulaşabilir. Fakat bruada önemli bir kriter var. Paylaşımı açtığınız kişide sizde olan DLC paketinin ana oyununun olmaması gerekiyor. Biraz karışık gibi oldu farkındayız, o nedenle hemen özetleyelim.

Örneğin siz House Flipper oyununa ve onun Pets isimli DLC paketine sahipsiniz. Arkadaşınız da bu oyunun Pets DLC paketini oynamak istiyor. Oynayabilir, tabi kendisinde House Flipper oyunu yoksa. Fakat paylaşım yaptığınız kişide House Flipper oyunu zaten bulunuyorsa o zaman Pets DLC paketini oynamak için o paketi satın alması gerekiyor.

Ücretsiz oyunların da DLC paketleri olabiliyor. Bu durumda da o DLC paketlerini oynayamıyorsunuz. Çünkü Steam o oyun zaten ücretsiz olduğu için sizi oyun sahibi olarak görüyor ve otomatik olarak DLC paketine erişiminizi Aile Paylaşımı üzerinden engelliyor.

Bir de oyun içi içerikler konusu var. Bildiğiniz üzere birçok oyunda kart sistemi mevcut. Bu kartları isterseniz koleksiyon amaçlı saklayabilir, isterseniz satabilir ya da Steam Cevher’e dönüştürebilirsiniz. Peki arkadaşınızın Steam kütüphanesinde bulunan bir oyundan kart düşürürseniz ne olacak?

Üzülmeyin, Steam buna en başından beri izin vermiyor. Paylaşım yapılan oyunlarda kart düşürmek imkansız. Ayrıca her kullanıcı oyunu oynarken oyun içi içerikleri alabiliyor ve dilerse bunları takas da edebiliyor. Hatta kazanabilir de. Ancak oyun içi itemler hesaplar arasında paylaşılamaz. Bu öğeler, öğenin sahibi olan hesapta kalır. Yani Steam’in mantığına göre Vegas’ta olan Vegas’ta kalır.

steam kütüphanesi nedir
Steam Aile Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Sonuç Olarak

Steam Aile Paylaşımı ilk bakışta bir çeşit ekonomi yapmanıza olanak sağlayan güzel bir sistem aslında. Çünkü oyun fiyatlarının hızla arttığı bir dönemde bu şekilde paylaşımlar yaparak daha fazla oyuna erişebilirsiniz. Fakat az önce de öğrenmiş olduğunuz gibi Steam Aile Paylaşımı özelliğini açtığınız zaman iki kişi aynı hesapta bulunan oyunları aynı anda oynayamıyor. Bunun önüne nasıl geçebilirsiniz?

Artık tek oyun kütüphanesi Steam’de değil. Ubisoft Connect, Epic Games gibi birçok platform mevcut. Hepimiz oynamak istediğimiz oyun hangi platformda daha ucuz ise (bazen bedava bile olabiliyor) oraya yöneliyoruz. Aslında bu da Steam Aile Paylaşımı konusunda işimizi biraz kolaylaştırıyor.

Örneğin Fornite oynamak istiyorsunuz, arkadaşınız da sizin Steam hesabınızda bulunan Cyberpunk 2077 oyununu oynamak istiyor. Bildiğiniz üzere Steam üzerinde Fortnite oyunu yok. İki oyun farklı platformlarda. Yani bu da demek oluyor ki güvendiğiniz bir arkadaşınıza ya da aile üyenize Steam hesabınızı verebilir siz de onun Epic Games hesabını alabilirsiniz. Fakat burada güven çok önemli. Çünkü sonrasında başınızın ağrımasını istemezsiniz.

İşte bu şekilde iki farklı oyun platformunu kullanarak daha fazla oyuna ulaşabilirsiniz. Fakat bu son derece basit olmasına rağmen bir o kadar da riskli. Bu konuda MagniGame olarak herhangi bir sorumluluk almadığımızı belirtmek isteriz. Son olarak aile paylaşımı için almış olduğunuz bir oyunu Steam’den rahatlıkla iade edebilirsiniz. Tabi aynı şekilde Epic Games için de geçerli. Onunla ilgili içeriklerimize de göz gezdirebilirsiniz.

Peki siz Steam Aile Paylaşımı özelliğini kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız hangi oyunları paylaşıyorsunuz ya da oynuyorsunuz? Bizimle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Merhaba, ben Emre. konsol oyunlarına hatta özellikle Xbox'a karşı özel bir ilgim var. Senelerdir Xbox üzerinden oyun oynuyorum. Öğrenciyim. Xbox'ımı kız arkadaşımdan daha çok seviyorum. Çünkü kız arkadaşım yok. Ha unutmadan, sizlere Nasıl Yapılır? içerikleri ile birçok şey öğretmeyi planlıyorum.

Yorum Yap

Bu yazının yorum fonksiyonları kapatılmıştır.