Oyun dünyası oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Sadece iyi bir bilgisayarınızın olması yetmiyor. Aynı zamanda iyi ekipmanlara da sahip olmalısınız. Tabi ülkemizde iyi ekipmanlara sahip olmak da giderek zorlaşıyor. Artan fiyatlar, dolar kurunun yükselişi derken oyuncular bir ekipman almaya karar verirken bir değil birkaç kez düşünüyor. Bunun için de iyi araştırma yapmaları gerekiyor. Biz de MagniGame olarak elimizden geldiğince ekipmanları sizlere tanıtmaya çalışıyoruz. Steelseries Apex 3 TKL klavye de bunlardan birisi.
İçindekiler
Steelseries oyuncular için birçok alanda kendisini gösteriyor. Zaten yılların tecrübesine sahip olan marka oyuncuların neler istediklerini de çok iyi biliyor. Oyuncu kulaklıkları, klavyeler, mouselar derken resmen olmadıkları masa yok diyebiliriz. Hatta hatırlarsanız sizlere daha önce SteelSeries Aerox 3 Wireless Gaming Mouse incelemesini de yapmıştık. O da çok beğenilen Steelseries ürünleri arasında yer alıyordu. Bugün ise Steelseries Apex 3 TKL klavye ile karşınızdayız. Tasarımı, malzeme kalitesi, kullanımı noktasında birçok noktada oldukça kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu kadar kısa kestirip atmak olmaz. Şimdi dilerseniz detaylı bir şekilde Steelseries Apex 3 TKL klavyeyi inceleyelim.
RGB Aydınlatması Çok Özellikli
Oyunculara özel olarak üretilen Steelseries Apex 3 TKL RGB aydınlatmaya sahip. Fakat bu RGB aydınlatmanın özel bir yanı var. 8 farklı bölgeye ayrılmış olan klavyede renkleri bölgesel olarak dilediğinizce ayarlayabiliyorsunuz. Örneğin soldan sağa doğru mavi, kırmızı, mor, pembe, beyaz gibi farklı renkleri uygulayabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış bir durum. 16,8 milyon renk skalasından dilediğinizi seçin. Açıkçası biz çok beğendik bu özelliğini. Klavyenize daha premium bir hava kattığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
RGB aydınlatma stabil bir şekilde durmuyor. Steelseries Apex 3 TKL klavyenin kendine has yazılımı sayesinde oyunlarda farklı senaryolara uygun aydınlatmalarda düzenleyebilirsiniz. Örneğin sevilen oyun Counter Strike: Global Offensive’i ele alalım. Ace (karşı takımın tamamını tek başınıza öldürme) yaptığınız zaman bunu kutlamak isterseniz yazılım aracığı ile yapabilirsiniz. Mesela böyle bir durumda klavyenizdeki ışıklar birkaç kez yanıp sönebilir. Tam bir parti havası değil mi?
Numpad Nereye Gitti?
Steelseries Apex 3 TKL klavyenin boyutu aslında biraz küçük. Çünkü numpad yani sağ tarafta yer alan rakamların olduğu tuşlar yok. Bu da oyun oynarken mouse için daha fazla alana sahip olmanız anlamına geliyor. Burada ufak bir sorun karşımıza çıkıyor. Eğer ki uzun yıllar boyunca standart klavye kullandıysanız, yani numpad’e sahip olan bir klavye kullandıysanız Steelseries Apex 3 TKL ilk aşamada sizi biraz zorlayabilir. Çünkü el alışkanlığı sayılarla işiniz olduğu zaman ya da mouse’a yakın olan enter tuşuna basmak istediğiniz zaman yokluğunu net bir şekilde hissedebiliyorsunuz.
Son zamanlarda piyasaya çıkan klavyelerde zaten numpad kısmı yavaş yavaş kaldırılmaya başlandı. Hatta bildiğiniz üzere Asus bir klavyesinde bunu mıknatıslı bir şekilde yaparak dileyen kullansın, dileyen çıkarsın, dileyen de sol tarafa taksın dercesine bir tasarımla karşımıza çıkmıştı ki bize göre bu daha mantıklı. Yani biz bunu klavyenin eksik noktalarından birisi olarak görüyoruz.
Mekanik mi? Değil mi?
Steelseries Apex 3 TKL mekanik mi yoksa değil mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Hemen cevap verelim Steelseries Apex 3 TKL mekanik bir klavye değil. Membran klavye olarak geçiyor. Yani mekanik hissi var ama mekanik değil. Tabi ki sizlere burada “Steelseries Apex 3 TKL mekanik değil ama Allah çarpsın mekaniklerden daha iyi.” demeyeceğiz. Kimse kimseyi kandırmasın. Mekanik klavyeler tabi ki özellikle oyun performanslarında oldukça önemli. Ama rekabetçi oyunlardan çok single player oyunlarda vakit geçiriyorsanız, şık ve kaliteli olsun ama çok pahalı da olmasın diyorsanız o zaman membran klavyeler de işinizi görecektir.
Hissiyat açısından baktığımız zaman gerçekten o hissi verdiğini söyleyebiliriz ama az önce de belirttiğimiz gibi performans açısında aynısı olmayacak. Zaten Steelseries bunu düşünmüş olacak ki aynı klavyenin mekanik versiyonunu da üretmiş. Dileyenler o klavyeyi de inceleyebilirler. Ama bariz fiyat farkı ile karşılaşacağınızı da bilmeniz gerekir.
Bir de ses kısmına değinelim. Malum mekanik klavyeler performansları kadar bir de tuş sesleri ile de meşhur oldular. Peki Steelseries Apex 3 TKL‘nin tuş sesleri nasıl? Steelseries kendi web sitesinde “fısıltı sessizliğinde” olduğunu iddia ediyor. Açıkçası fısıltı sessizliğinde olmasa da gayet düşük bir ses seviyesine sahip olduğunu söyleyebiliriz. İnce ve sert sesli klavyeler gibi değil, daha çok kalın, tok bir sesi var. Çok rahatsız edici değil.
Suya ve Toza Karşı Dayanıklı
Steelseries Apex 3 TKL suya ve toza dayanıklı ilk TKL klavye olarak karşımıza çıkmıştı. Bu çok önemli değil diye düşünmeyin. Malum oyun oynarken bir şeyler yemekten çok bir şeyler içmek daha çekici geliyor. Ama oynadığımız oyunların heyecanı ile bazen önümüzdeki bardağı görmeden hareket edebiliyoruz ve böyle bir durumda bazı istenmeyen kazalar yaşanabiliyor.
O kadar para verdiğiniz bir klavyenin birazcık su temasıyla aramızdan ayrılmasını istemeyiz. IP32 toz ve su dayanıklılık derecesine sahip olan Steelseries Apex 3 TKL kullanıcılarına daha uzun bir kullanım ömrü vadediyor. Bunun yanı sıra üründe kullanılan malzeme de yüksek kaliteli polimer çerçeve. Yani parmaklarınızı klavyenin üstünde gezdirdiğiniz zaman kalitesini hissedebiliyorsunuz. Steelseries bir şey yapacaksak iyisi olsun demiş anlaşılan.
Bunlara ek olarak bir de klavye altında kablo kanallarının olduğunu ekleyelim. 3 yollu kablo rotası sayesinde klavyenin altından çıkacak olan kablonun yerini belirleyebildiğiniz gibi aynı zamanda daha düzenli bir setup’a da sahip olmanızı sağlıyor. Açıkçası güzel bir özellik olmuş. Dağınık kabloların ortalıkta dolanmasını istemeyiz.
Özel Multimedya Kontrolleri
Klavyelerin üstünde bulunan multimedya kontrolleri sadece oyun oynadığımız zaman değil, aynı zamanda oyun harici zamanlarda da kullanım kalitesini arttıran bir özellik oluyor. Steelseries Apex 3 TKL klavyesinin üstünde de çok sayıda olmasa da yine multimedya kontrolleri mevcut.
Üstteki görselde görebileceğiniz gibi klavyenin en üst kısmında bir ses makarası var. Buradan sesi alçaltıp arttırabiliyorsunuz. Eğer ki üstüne bir kez tıklarsanız da “mute” dediğimiz sessiz konuma geçiriyor. Yine aynı şekilde ikinci kez bastığınızda ise bu sefer sesi açıyor. Onun altında bulunan bölgede iste M1’den M6’ya kadar tuşlar bulunuyor. Bu tuşlara yapacağınız atamalar sayesinde dilerseniz parlaklık ayarını değiştirebilirsiniz, dilerseniz ileri ya da geris arabilirsiniz. Veya videolarınızı atlayın ya da duraklatın. Tamamen size kalmış.
Sayı açısından baktığımızda az gibi gözükse de bizi tatmin ettiğini söyleyebiliriz. Fakat oyunlar özelinde bu tuşların daha fazla olması bazen oyunlarda işimizi daha da kolaylaştırabiliyor. Steelseries bu klavyede daha minimal bir tasarımı tercih ettiği için fazla tuş olmasını istememiş anlaşılan.
Son Olarak
Steelseries Apex 3 TKL klavyeyi genel hatlarıyla değerlendirip inceleme içeriğimizi yavaştan kapatalım. Öncelikle tasarım olarak çok şık olduğunu söyleyebiliriz. Minimal tasarımları seven oyuncular bu klavyeyi çok sevecektir. Çünkü hem fazla tuş yok, hem gereksiz tuşlar yok hem de çok fazla alan kaplamıyor. Fakat bunların yanında kullanıcıların birçok isteğine de cevap verebiliyor.
Malzeme kalitesi oldukça iyi. Aydınlatmadan tutun da kablo yollarına kadar her kısım özenle tasarlanmış ve iyi malzemeler kullanılmış. Piyasadaki en iyi membran klavyelerden birisi olduğunu söylemek mümkün. Bunların haricinde yazılımı çok kullanışlı. Çok karışık olmayan arayüzü ile dilediklerinizi rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz.
Mekanik klavye fiyatlarının alıp başını gittiği şu günlerde iyi bir alternatif arıyorsanız Steelseries Apex 3 TKL sizin için gayet uygun bir seçenek olacaktır. Son olarak klavyenin ölçü ve ağırlık bilgilerini aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Ağırlık | 639 g / 1,41 lbs |
Uzunluk | 40 mm / 1,57 in |
Genişlik | 364 mm / 14,3 in |
Derinlik | 150 mm / 5,9 in |