Bugün bambaşka bir içerikle karşınıza çıkıyoruz. Normal şartlarda web sitemizde hep oyunlarla ve donanımlarla ilgili içerikleri okumaya alışık olduğunuzu biliyoruz. Fakat bu sefer durum farklı. Bugünkü konumuz boylarından büyük işlere imza atan, koca yürekli İTÜ MTAL öğrencileri.
İçindekiler
İTÜ MTAL öğrencilerinin neler yaptıklarını merak ediyorsanız açıklayalım, onlar elektrikli araç üretiyorlar. Geçtiğimiz sene aslında yaptıkları işlerle dikkatleri üstlerine çekmeyi başardılar. Fakat başarı tek bir adımla yeterli kalmıyor. Onlar adımlarını devam ettirmek ve ülkemizi yurt dışında da başarıyla temsil etmek istiyorlar. Şimdi gelin İTÜ MTAL öğrencileri kim, neler yapıyorlar ve hedefleri neler hep beraber öğrenelim.
Liseli Deyip Geçmeyin
İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yani kısaca İTÜ MTAL İstanbul Beşiktaş’ta bulunan ve üniversite geleneği ile dünya standartlarında eğitim veren bir okul. Burada okuyan öğrenciler de bu okulun imkanlarından sonuna kadar yararlanıyorlar. Ama bu okula dair asıl dikkat çeken şey geçen sene yaşandı. Okulda bulunan 9. ve 10. sınıf öğrencileri atık halde buldukları parçalardan elektrikli araç yapmaya karar verdiler.
3 ay boyunca öğretmenlerinin gözetimiyle birlikte bu hayallerini gerçekleştirdiler. Araca da Apoideas adını verdiler. İlk okuduğunuz zaman çok bir anlam ifade etmeyebilir fakat oldukça anlamlı. Apoidea aslında bir böcek sınıfı türüdür ve en bilinenleri ise arılardır. Yani kendi çalışkanlıklarını hem araca hem de logolarına bu şekilde taşımışlar. Gerçekten akıl dolu bir hamle.
İTÜ MTAL öğrencilerinin yapmış olduğu Apoideas isimli bu araç saatte 50km hızla gidebiliyor. Kilometre açısından da bakacak olursak tam 50 kilometre yol yapabiliyor. Başlangıç olarak çok önemli değerler olduğunu söyleyebiliriz.
Her Şey Daha Yeni Başlıyor!
İTÜ MTAL öğrencilerinin tasarlamış olduğu Apoideas isimli araç 2021-2022 yılları arasında düzenlenen TEKNOFEST Efficiency Challenge yarışmasında finale kadar çıkmayı başardılar. Ama bu gençler için her şey daha yeni başlıyor. Çünkü bu sene hedefleri birinci olmak. Üstelik bu kadarla da sınırlı değil. Aynı zamanda uzun vadeli hedef olarak da aracı markalaştırmak istiyorlar.
Bu sene yarışmada daha az elektrikle daha uzun yol gidebilen bir araç tasarlamayı planlıyorlar. Başlıkta da dediğimiz gibi aslında bu gençlerin hayalleri geleceğe yön verecek. Yaşları küçük ama hayalleri ve hedefleri birçok kişininkinden çok daha büyük. Lise çağındaki gençlerin “sürdürülebilirlik” kavramına bu kadar tutkuyla bağlanmaları hepimiz için umut verici bir gelişme.
Onlar TEKNOFEST’i sadece bir yarışma olarak görmüyorlar. TEKNOFEST onlar için aynı zamanda mekanik beceri ve bilgilerini şimdiden geliştirmelerine yarayan açık bir platform. Biz MagniGame olarak İTÜ MTAL öğrencilerinin bu projesine basın sponsoru olduk. Amacımız bu gençlerin hedeflerini çok daha fazla kişiye göstermek. Fakat bu gençlerin çok daha fazlasına ihtiyacı var. Malzeme ihtiyaçları söz konusu. Bizler bu gençlere ne kadar çok yardım edersek onlar başarıya o kadar çabuk ulaşır ve zamanı geldiğinde her biri ülkemizi yurt içinde ve yurt dışında gururla temsil edebilir.
MagniGame olarak İTÜ MTAL öğrencilerine bu yolda başarılar dileriz.